Zacuscă de dovlecei, vinete si ardei (conservă)

Reteta culinara Zacuscă de dovlecei, vinete si ardei (conservă) din categoria Mancaruri de legume. Specific Romania. Cum sa faci Zacuscă de dovlecei, vinete si ardei (conservă)

Timp de preparare 120 minute

Sursa reteta Bucataras.ro

Instructiuni de preparare Zacuscă de dovlecei, vinete si ardei (conservă)

 

"Sunt mandru de bucataria ta!" Dupa  reteta clasica cu vinete si ardei  va propun o varianta la care am adaugat pe langa dovleac si morcovi. Cu cât punem mai multe legume, cu atât mai bine. Dovlecelul lasa multa apa asa ca trebuie doar sa mai fierbeti putin. https://www.blogulluicatalina.com/2021/08/zacusca-de-dovlecei-vinete-si-ardei.html

1 kg 400 gr vinete 1 kg 200 gr dovleac 1 kg de roșii 3 morcovi 1 kg de ardei roșu 500 gr ceapa 4 catei de usturoi sare de mare, piper cimbru uscat, foi de dafin 150 -200 ml ulei de măsline 70 ml de oțet de cidru 70 gr bulion concentrat de rosii

Coacem la cuptor (pe flacara daca se poate) ardeii si vinetele la 200°C. Am lasat ardeii 30-40 minute si vinetele 50 de minute. Totul depinde de dimensiunea lor. Întoarceți legumele de două ori. Curatati ceapa si usturoiul si tocati marunt.

Dovleceii se curăță, se dau prin răzătoare și se stoarce morcovii. Dovleceii se dau pe razatoare (lasa pielea daca sunt organici). Spălați și radeți roșiile pentru a îndepărta coaja. Prăjiți ceapa și usturoiul timp de 10 minute în 100 ml de ulei de măsline. Adăugați morcovii și căleți împreună timp de aproximativ 8 minute. Puneți dovlecelul, amestecați și gătiți împreună timp de 10-15 minute. Adăugați sare de mare, piper, foi de dafin, cimbru uscat.Adăugați roșiile cu sucul lor, amestecați și gătiți totul timp de 30-40 de minute, amestecând. Scoateți ardeii și puneți-i cu un praf de sare într-o oală acoperită cu un capac. Lăsați-le să se răcească, apoi curățați-le și îndepărtați tulpina și semințele. Păstrați sucul lăsat. Scoateți vinetele. Le cureți imediat când sunt fierbinți, astfel încât pulpa să rămână albă. Atenție la degete hi hi Pune-le pe o tavă înclinată și lasă-le să se scurgă. Aruncați sucul de vinete pentru că este amar. Se toacă mărunt vinetele și ardeii și se adaugă la amestecul de dovleac. Puteți da totul la mașina de carne dacă doriți, dar eu prefer să simt puțin legumele. Nu uita de sucul lăsat de ardei, are gust bun. Se pune bulionul, se adauga otetul si 50 -100 ml ulei de masline. Se lasa sa fiarba 30-40 de minute.Se amestecă în mod regulat. Verificati sarea si piper, adaugati daca este necesar. Cand se ingroasa si incepe sa se lipeasca usor pe fundul oalei, este gata.  Se pune zacusca fierbinte in borcane sterilizate. Lăsați 1 cm spațiu și puneți o lingură de ulei la suprafață. Inchide-le si sterilizeaza-le - e mai sigur si pe masura ce pun dovleacul am ales siguranta. Le sterilizez la cuptor. Puneți-le într-o tavă fără să atingeți, adăugați apă fierbinte în tavă - un deget. Gatiti 40 de minute la 120°C. Apoi le-am lasat la cuptor peste noapte. Puteți îngheța dacă nu doriți să puneți în borcane.

Ingrediente Zacuscă de dovlecei, vinete si ardei (conservă)

1kg 400 gr de vinete

1 kg 200 gr de dovlecei

1 kg rosii

3 morcovi

1 kg ardei rosii

500 gr ceapa

4 catei de usturoi

sare marina, piper

cimbru uscat, foi de dafin

150 -200 ml ulei de masline

70 ml otet de cidru

70 gr bulion concentrat de rosii

Categorii