Aluat foietaj cu unt
Reteta culinara din categoria Scoala de gatit Bucataras. Cum sa faci Aluat foietaj cu unt
Timp de preparare 120 minute
Sursa reteta Bucataras.ro
Instructiuni de preparare Aluat foietaj cu unt
Mi-a picat mie sa fac ''milefoale'' din alea frantuze ( millefeuille ), dar nu oricum, de la a la z, adica facut aluatul de moa, bilbilit nu asa joaca si m-am dus la Jamila sa-mi povesteasca ea cum se face si una si alta. Zau ca-mi place maxim sa fac si nu mi se pare nici greu, doar ca trebuie sa ai rabdare, inca lucrez la partea cu rabdarea, dar a inceput sa-mi iasa din ce in ce mai bine....sa-i dam drumul la povestit cum sta treaba cu aluatul foitaj si urmeaza si povestea cu ''milefoale''....
400 g faina 200 ml apa rece 50 g unt ( l-am scos cu cateva ore inainte din frigider, deci nici tare, dar nici moale rau ) grasime 82% 200 g unt grasime 82 % 1 lingurita de sareDe cand am descoperit ca ''La pravalie'' la Sergiana aduce unt la kg, unt de calitate si cu 82% grasime, numai de acolo ma aprovizionez. Acum ca v-am povestit si de unde iau eu untul, zic sa-i dam drumul povestii si sa descoperim aluatul foitaj ( pentru cei/cele care inca nu au descoperit cum sta treaba)
Faina impreuna cu 50 g unt, apa si sarea le punem in vasul robotului si incepem sa mixam, mai intai la viteza mica, pana se incorporeaza toate ingredientele, apoi la viteza mare cca 5-6 min. Dupa aceea scoatem aluatul din vasul robotului si il punem pe o folie alimentara, se aplatizeaza putin , cat sa-i dam o forma patrata , apoi il invelim in folie si-l dam la frigider pentru cca 20 min. Apoi ne ocupam de cele 200 g unt, asezam bucata de unt pe o foaie de copt, apoi acoperim cu o alta foaie si cu ajutorul sucitorului incepem sa-l aplatizam usor, lovindu-l, apoi incepem sa-l intindem intr-un patrat, o sa vedeti in fotografie cam cat trebuie sa fie grosimea patratului. Dam si untul la frigider pana se intareste, cca 20 min.
Scoatem aluatul din frigider, presaram putina faina deasupra si peste blatul de lucru, incepem sa intindem aluatul intr-un patrat care sa aiba dimensiunea dubla fata de unt. Scoatem untul de la frigider si-l asezam peste aluatul intins pe diagonala, apoi incepem sa impachetam ( vedeti in imagini ) sa arate ca un plic impaturit bine, apoi intoarcem aluatul si incepem sa intindem foarte usor, pe lungime cat sa obtinem o fasie lunga de cca 50 cm, intindem si pe latime dar nu foarte mult. Dupa ce am obtinut o fasie lunga de cca 50 cm incepem sa pliem, o parte pliata inspre centru dar nu pana la centru, apoi cealata parte tot spre centru, dar nu pana la centru, sa ramana un mic spatiu intre ( se observa in fotografii procedeul), apoi mai pliem inca o data, cat sa obtinem un dreptunghi, pe care il asezam cu marginea spre dreapta cum stati la masa de lucru. Din nou intindem un dreptunghi si folosim acelasi procedeu de pliere. Dupa cele doua plieri, impachetam aluatul in folie alimentara si-l dam la frigider pentru 20 min. Dupa cele 20 min de stat la frigider facem aceiasi operatiune de pliere de doua ori dupa care bagam la frigider inca 20 min. Scoatem pentru a treia ora aluatul de la frigider si din nou pliem de cate 2 ori. Aluatul se pastreaza la frigider 30 min dupa care se poate folosi imediat, intinzand aluatul in functie de ce anume vreti sa faceti. Se poate pastra 3-4 zile la frigider iar la congelator max 3 luni.
Ingrediente Aluat foietaj cu unt
400 g faina
200 ml apa rece
50 g unt ( l-am scos cu cateva ore inainte din frigider, deci nici tare, dar nici moale rau ) grasime 82%
200 g unt grasime 82 %
1 lingurita de sare