Chiftele din carne de porc, in fagure de cartofi

Reteta culinara Chiftele din carne de porc, in fagure de cartofi din categoria Porc. Specific Romania. Cum sa faci Chiftele din carne de porc, in fagure de cartofi

Timp de preparare 90 minute

Sursa reteta Bucataras.ro

Instructiuni de preparare Chiftele din carne de porc, in fagure de cartofi

 

Am văzut mai demult un astfel de preparat și mi-am tot propus să-l fac, pentru că mă tenta să am și eu într-o zi la prânz o mâncare 2 în 1, să nu mai fac și garnitură, separat. În sfârșit m-am hotărât zilele trecute să pun în aplicare acest plan al meu. N-am mai căutat rețeta pe net, am făcut cum mi-am dorit eu și a ieșit foarte bine, o mâncare gustoasă, dietetică și aspectuoasă, numai că pregătisem o cantitate prea mare de carne, ceea ce m-a determinat să mai gătesc ceva, așa că am fost nevoită să stau o jumătate de zi în bucătărie. Din ingredientele de mai jos am făcut 14 chiftele, în general cam câte 3/porție.

 

INGREDIENTE
Pentru chiftele: 500 grame de carne tocată de porc (pulpă) 1 ou 1 ceapă galbenă medie ulei de floarea soarelui, pentru călit ceapa 3-4 căței de usturoi 1 legătură de mărar 1 lingură încărcată de făină albă sare piper Pentru fagure: 7-8 cartofi roz 25 grame de unt pentru uns cratița Pentru sos: 250 ml de smântână 100 ml de lapte 1 ou 1 lingură de amidon alimentar (opțional) sare piper 100 grame de mozzarella răzuită Pentru decor: 1 legătură de frunze de pătrunjel

Cartofii se spală, se fierb ”în coajă” pe jumătate și apoi se lasă să se răcorească.

Pentru chiftele, se curăță ceapa, se taie mărunt și se călește ușor în ulei suficient, la foc mic, până ce se înmoaie și devine transparentă.

Usturoiul se curăță, se spală și apoi se răzuiește fin.

Mărarul se alege, se spală, se zvântă și se taie fin.

Carnea tocată se amestecă bine cu: ceapa călită și scursă de ulei, usturoiul răzuit fin, oul, sarea, piperul, mărarul tocat și făina albă. Din amestecul de carne se fac chiftele rotunde care se lasă în așteptare pe o farfurie.

Cartofii răcoriți se curăță de coji și se feliază în rondele cu grosimea de 6-7 mm.

Se unge cu unt o cratiță și se pune pe fundul ei un strat de rondele de cartofi. Se pun chiftelele pe rondele, iar apoi se aranjează rondele de cartofi de jur împrejurul cratiței și între chiftele, în așa fel încât să arate ca un fagure.

Se face sosul din: smântâna mixată cu oul, lapte, sare, piper și eventual o lingură de amidon alimentar (cine dorește).

Se toarnă sosul în cratiță, până se acoperă chiftelele și fagurele de cartofi, iar deasupra se presară mozzarella răzuită.

Se dă cratița la cuptor, la foc mediu, până ce scade sosul și chiftelele sunt pătrunse (la verificare).

Atunci se scoate cratița din cuptor și se servește preparatul fierbinte, decorat cu pătrunjel tocat, pregătit dinainte.

Ingrediente Chiftele din carne de porc, in fagure de cartofi

Pentru chiftele:

500 grame de carne tocată de porc (pulpă)

1 ou

1 ceapă galbenă medie

ulei de floarea soarelui, pentru călit ceapa

3-4 căței de usturoi

1 legătură de mărar

1 lingură încărcată de făină albă

sare

piper

Pentru fagure:

7-8 cartofi roz

25 grame de unt pentru uns cratița

Pentru sos:

250 ml de smântână

100 ml de lapte

1 ou

1 lingură de amidon alimentar (opțional)

sare

piper

100 grame de mozzarella răzuită

Pentru decor:

1 legătură de frunze de pătrunjel

Categorii