Chilli con carne

Reteta culinara Chilli con carne din categoria Vita. Specific Statele Unite. Cum sa faci Chilli con carne

Timp de preparare 120 minute

Sursa reteta Bucataras.ro

Instructiuni de preparare Chilli con carne

 

Chiar daca numele suna mexican, aceasta reteta e creeata in sudul Statelor Unite. Prima atestare oficiala se gaseste in "Mrs. Owen´s Cookbook", de la 1880. In 1886 se scrie o reteta de chilli a armatei americane, care contine 15 kg de carne de vita, 170 gr de chilli macinat, 6 kg de fasole boabe, etc. Reteta este facuta pentru 100 de barbati, asa ca pofta buna la urmatoarea cumetrie!!! Ajungand in Europa, reteta a suferit transformari dramatice; au inceput sa apara ingrediente noi: boabe de porumb, ardei rosii, mazare...Insa cea mai mare diferenta comparativ cu originalul este introducerea carnii tocate. Si fasolea boabe nu mai e servita ca si garnitura, ci ca parte integranta a mancarii. Iata reteta mea, fara sa fie litera de scriptura...:)                      

Pentru Chilli: 1 kg de carne de vita(pulpa/spata) 4 cepe medii 5-6 catei de usturoi Chilli, iute (eu folosesc habaneros) 2 gr oregano, 4 gr coriandru macinat, 4 gr chimion macinat (o lingura de fiecare) piper negru sare fond de vita sauce espagnole untura eventual pasta de tomate si/sau ardei Pentru fasole: 500 gr fasole Kidney, sau, mai bine, fasole boabe neagra, la doza piper negru sare

Carnea se curata de grasimea si zgarciurile care-s in plus. Apoi o taiem in cubulete de 1-2 cm.

Taiem 2 cepe in felii subtiri, si celelalte julienne. Usturoiul se taie fin.

Ardeiul iute se trateaza ca si ceapa, facem o textura mixta, o parte o taie marunt, o parte cerculete- asta se va reflecta in gustul final.

Punem niste untura la topit, intr-o tigaie. Fiecare dupa cum ii place( doua linguri pun eu, cam 70 de grame). La temperatura inalta, frigem bucatile de carne. Daca aceasta lasa apa, o scurgem intr-un tuci, vrem sa prajim carnea, nu sa facem supa...daca e necesar, frigem vaca noastra in  doua portii.

Cand carnea a capatat o culoare frumoasa, o punem in tuciul de mai sus, impreuna cu pasta de tomate si sosul spaniol - cui ii place, dupa gust. Eu pun 2-3 linguri de sos - in cazul asta nu are sens un gramaj exact.

Intr-o tigaie, calim ceapa si usturoiul pana prind culoare, si trantim asta apoi peste carne.

Turnam atat fond de vita cat sa acopere continutul tuciului si fierbem descoperit vreo 20 de minute. Punem apoi capacul, dam focul la mic-mic, si uitam oala pe foc 3-3,5 ore. Daca ne amintim, mai amestecam, din cand in cand.

Fasolea o punem intr-o alta oala, si o asezonam cu putin Chilli, piper si sare, lasam sa dea un clocot. Se serveste ca si garnitura. Deasemeni, merge perfect si o bagheta proaspata.

Pofta buna!

 

 

 

 

 

Ingrediente Chilli con carne

Categorii