Ciorba de mazare si linte
Instructiuni de preparare Ciorba de mazare si linte
Se pun la inmuiat lintea si mazarea cel putin 6 ore (eu din lipsa de timp le-am pus la inmuiat de cu seara si le-am gatit abia seara urmatoare), intr-un vas cu multa apa (se umfla destul de mult). Dupa trecerea timpului de inmuiat, se spala bine. Se pune la fiert cu apa cu sare, cat sa acopere de 4 degete legumele. Pana da in fiert se taie rondele morcovul si albitura si se adauga in oala. Se taie si cartoful, dar se adauga peste jumatate de ora. Intre timp, se taie ceapa pestisori si slanina bucatele. Se pune in tigaie slanina si ceapa si se calesc putin, apoi se adauga si afumatura taiata cubulete. Se calesc la foc mediu, in tigaia acoperita, pana lintea si mazarea din cratita de ciorba sunt aproape fierte (se zdrobesc usor). Se adauga peste ceapa si afumatura din tigaie condimentele (sare, piper, boia, cimbru, busuioc, tarhon) dupa gust. Se mai lasa 5 minute, apoi toata compozitia din tigaie se adauga in ciorba, peste legume. Se face focul mare si se da intr-un clocot, apoi se face mediu si se fierbe inca jumatate de ora. Se poate face, pentru post, varianta fara slanina si afumatura, iar pentru calirea cepei se poate folosi putin ulei.
Ingrediente Ciorba de mazare si linte
250 g linte uscata
250 g mazare uscata
3 morcovi medii
2 radacini patrunjel
2 radacini pastarnac
1 radacina de telina mica
1 cartof
3 cepe mari
slanina dupa gust (eu am pus cca 50 gr)
afumatura (eu am folosit ciolan afumat
100 gr.)
sare
piper
boia
cimbru
busuioc
tarhon dupa gust. Din aceste cantitati mie mi-a rezultat ciorba pentru o oala de 8 litri plina.