Cozonac

Timp de preparare 3 ore si 10 minute

Dificultate Ridicata

Sursa reteta Gustos.ro

Instructiuni de preparare Cozonac

Aparatul se conecteaza la sursa de curent, se programeaza la modul de aluat, framantat si dospit, se închide capacul și se lasă la treabă pentru cca. 90 de minute. Între timp se prepară umplutura de nucă și fructe. Albușurile se bat energic cu zahărul, apoi se adaugă pudra de cacao, nuca măcinată, stafidele, merișoarele și esența de rom. Se amestecă ușor până ce se înglobează toate ingredientele. Rahatul se taie cubulețe mărunte. După ce a trecut timpul de frământare și dospire, se scoate aluatul pe masa de lucru, uleiată, se împarte în patru bucăți, aproximativ egale, ce se întind, atenție cu mâna, nu cu sucitorul, până ce se obțin dreptunghiuri de cca. 1 cm înălțime. Pe două dintre dreptunghiuri se pune umplutură de nucă și fructe, iar pe celelalte bucățele de rahat din fructe. Dreptunghiurile se rulează cât mai strâns, apoi se împletesc, două câte două, adică unul cu umplutura de nucă și celălalt cu umplutura de rahat. Cozonacul împletit se așează într-o tavă temorezistentă, tapetată cu foaie de pergament și se lasă la dospit minim 60 minute, până ce își dublează volumul. Apoi se ung cozonacii cu ou bătut și după gust se preasară zahăr tos (eu am renunțat la această opțiune!), apoi se dau la copt în cuptorul preîncins cca. 15 minute la 200 grade, apoi cca. 35 minute la 180 grade. Spor și poftă bună!

Ingrediente Cozonac

Pentru aluat:

Făină albă 000 760 g

Lapte dulce gras 3,5% 250 ml

Sare de mare 1 linguriță

Ouă 2 bucăți

Gălbenuș de ou 2 bucăți

Zahăr tos 150 g

Unt grăsime 82 % 125 g

Coajă de lămâie 1 lingură

Drojdie uscată 3 lingurițe

cca. 10 g

Esență de rom ½ fiolă

Esență de vanilie ½ fiolă.

Pentru modelat:

Ulei de floarea soarelui cca. 2 linguri.

Pentru umplutură:

Albuș de ou 2 bucăți

Zahăr tos 4 linguri

Miez de nucă măcinată cca. 150 g

Pudră de cacao 1 lingură

Esență de rom 1/ fiolă

Rahat cu aromă de fructe cca. 200 g

Stafide aurii cca. 100 g

Merișoare cca. 100 g.

Pentru uns:

Ou 1 bucată

Zahăr tos cca. 1 lingură.

Categorii