Cozonaci cu aluat dospit la rece, umpluti cu ciocolata si rahat

Timp de preparare 2 ore

Dificultate Medie

Sursa reteta Gustos.ro

Instructiuni de preparare Cozonaci cu aluat dospit la rece, umpluti cu ciocolata si rahat

Se cern 500 g faina intr-un castron mare. Drojdia se faramiteaza si se amesteca cu circa jumatate din laptele cald pana cand se dizolva. Se toarna peste faina. Se adauga ouale, sarea (se pune peste faina, departe de drojdie) si esenta de vanilie. Se incepe framantarea, adaugand si restul de lapte si faina cat cuprinde. Se incorporeaza untul. Daca aluatul este tot lipicios, se adauga ulei si se framanta pana cand se dezlipeste de pe maini si de pe castron, formand o bila mare. Se acopera castronul cu o folie si se introduce la frigider pentru cel putin 4 ore. Se poate lasa si 24 de ore la frigider. Eu l-am lasat peste noapte. Apoi, se rupe ciocolata, se pune intr-o craticioara, se adauga doua linguri de apa peste ea si se topeste. Zaharul, cacaua si untul se amesteca pana cand devin ca o crema. Se toarna ciocolata peste ele si se omogenizeaza. Rahatul se taie cubulete. Se scoate aluatul din frigider si se intinde pe masa de lucru infainata. Se imparte in doua. Se unge o parte cu jumatate din crema de ciocolata si se adauga rahat din loc in loc. Se ruleaza si se transfera cu grija intr-o tava unsa cu ulei si tapetata cu hartie de copt. Se procedeaza la fel si cu cealalta jumatate de aluat. Se da drumul la cuptor pentru a se incalzi, iar cozonacii se acopera cu o folie, apoi cu un prosop. Se lasa sa creasca putin, se ung cu galbenusurile amestecate cu laptele si se presara zahar pe ei. Se introduc tavile la cuptor pana cand cozonacii sunt frumos rumeniti.

Ingrediente Cozonaci cu aluat dospit la rece, umpluti cu ciocolata si rahat

Aluat:

700 g faina (sau cat cuprinde)

20 g drojdie proaspata

200 ml lapte cald

150 g zahar

2 oua

1 praf de sare

esenta de vanilie

100 g unt la temperatura camerei

5 linguri ulei

Umplutura:

120 g ciocolata cu lapte

2 ciocolate cu rom (88 g/buc)

2 linguri apa

50 g zahar

30 g cacao

50 g unt la temperatura camerei

300 g rahat

Pentru uns:

2 galbenusuri

2 linguri lapte

2 linguri zahar

Categorii