Cum se face coliva - traditie si semnificatie
Cum se face coliva - traditie si semnificatie - Cum se face coliva - traditie si semnificatie.
Timp de preparare 120 minute
Sursa reteta Bucataras.ro
Instructiuni de preparare Cum se face coliva - traditie si semnificatie
Coliva este elementul cel mai important, principal as spune, cand vine vorba de pomenirea celor decedati. Stiu ca sunt zone unde nu se face, insa la noi in Moldova, nu lipseste de la praznice si alte pomeniri. Nu place tuturor, pe unii ii sperie chiar, dar necesitatea te invata. Mie imi place coliva, mai ales sa fie pregatita in casa, cu multa nuca, nu prea dulce si aromata! Fiecare are o reteta proprie, am auzit zilele acestea ca cineva pune chiar si orez, dar noi o pregatim in acest mod si mereu ne iese foarte buna. De cate ori facem, toata lumea vrea sa le dam cat mai multa! Daca vrei sa afli Cum se face coliva - traditie si semnificatie, iata care sunt ingredientele necesare: arpacasa, zahar, nuca, condimente.
Ingrediente Cum se face coliva - traditie si semnificatie 1 kg arpacas (eu folosesc mereu Boromir) 3,5 litri apa 600 gr zahar 400-500 gr miez de nuca 1 lingurita rasa sare esenta de vanilie esenta de rom coaja rasa de lamaie nuca de cocos bombonele pentru decorat ciocolataCum se face coliva - traditie si semnificatie
Rasturnati arpacasul pe masa si il alegeti, in caz ca mai are neghina. Il puneti intr-un bol si il spalati in 5-6 ape. Dupa ce l-ati spalat, turnati apa calda peste el, il lasati la inmuiat o ora. Il scurgeti bine, il transferati intr-o oala de tuci. Turnati apa si presarati sarea. Amestecati si bagati coliva in cuptor. Daca o fierbeti pe aragaz, o invartiti mai des, sa nu se prinda de fundul oalei. O amestecati de maxim 3-4 ori, cu o paleta de lemn. Cand apa este scazuta bine, scoateti si gustati sa vedeti cat este de fiarta. Noua ne place sa ramana bobul putin intreg, dar sa fie fiert. Cu 10-15 minute inainte de a inchide flacara cuptorului, puneti zaharul si amestecati bine. Dupa inca 5 minute mai amestecati o data. Inchideti focul la cuptor, scoateti oala cu coliva. O lasati cam 15 minute la racorit, o acoperiti cu folie alimentara si o lasati sa se raceasca complet, de preferat la loc rece. Miezul de nuca il macinati. Cand coliva este rece, adaugati nuca macinata, coaja rasa de lamaie, esenta de vanilie si de rom. Esenta de rom nu puneti foarte multa, pentru ca da un gust amar. Acum incepeti si amestecati cat mai bine, sa se patrunda toate aromele. Puneti pe un platou, ii dati forma rotunda (sau patrata, sau in paharele). Deasupra presarati nuca de cocos si bombonele. Faceti cruce din cacao, ciocolata. Modelul voi il alegeti. Sper sa va fie de folos reteta!
Poti afla Cum se face coliva si dupa reteta aceasta sau poti incerca si reteta de Coliva lipoveneasca.
Pentru pomenire, poate iti este de folos si o reteta de Colaci impletiti.
Ingrediente Cum se face coliva - traditie si semnificatie
Ingrediente Cum se face coliva - traditie si semnificatie
1 kg arpacas (eu folosesc mereu Boromir)
3,5 litri apa
600 gr zahar
400-500 gr miez de nuca
1 lingurita rasa sare
esenta de vanilie
esenta de rom
coaja rasa de lamaie
nuca de cocos
bombonele pentru decorat
ciocolata