Desert tort cu crema de portocale si mousse de ciocolata

Reteta culinara din categoria Torturi. Specific Romania. Cum sa faci Desert tort cu crema de portocale si mousse de ciocolata

Timp de preparare 120 minute

Sursa reteta Bucataras.ro

Instructiuni de preparare Desert tort cu crema de portocale si mousse de ciocolata

 

"Bunatati pentru Craciun" Acesta a fost tortul nostru pentru revelion. Desi eram putin indecisa, nu stiam ce combinatie de creme sa fac, m-am gandit ca portocala cu ciocolata merg foarte bine. In plus, l-am pregatit fara zahar, pentru ca aveam si o persoana cu diabet la masa. A iesit un deliciu, desi la aspect mai puteam lucra, dar in ziua decorarii parca nimic nu imi iesea, dar voua va poate iesi mult mai bine cu siguranta!

 

INGREDIENTE
Pentru blat: 4 oua 5 linguri indulcitor pulbere 3 linguri ulei 3 linguri apa fierbinte 6 linguri faina 1 lingurita praf de copt 2 lingurite vanilie un praf de sare Pentru crema de portocale: 1 ou 2 linguri indulcitor pulbere 1 lingurita amidon sucul de la o portocala mare coaja rasa de la o portocala 250 gr mascarpone Pentru mousse-ul de ciocolata: 150 gr ciocolata cu indulcitor 50% cacao 25 gr unt 200 ml frisca lichida 1 lingurita rasa gelatina In plus: gem de zmeura cu coacaze fara zahar cateva visine fara samburi 150 ml frisca lichida 100 gr smantana de tara 1 lingura indulcitor pulbere 100 gr ciocolata alba cu indulcitor + 5 linguri frisca lichida un varf colorant rosu pudra 1 varf cutit bobite de mac

Blatul: Separati ouale. Albusurile le bateti spuma cu un praf de sare, apoi adaugati indulcitorul treptat si mixati pana obtineti o bezea. Galbenusurile le amestecati cu uleiul, le adaugati peste albusuri si mixati. Adaugati apa fierbinte si vanilia. La final incorporati faina treptat, praful de copt, cu ajutorul unei palete de silicon, cu miscari lente. Tapetati cu hartie de copt o tava cu diametrul de 18 cm, turnati compozitia de blat. Introduceti blatul in cuptorul incins, pentru circa 25 de minute. Faceti testul cu scobitoarea sa vedeti cand este gata. Il scoateti din cuptor, il lasati sa se raceasca si il taiati in 3 foi.

Crema de portocale: Intr-o cratita amestecati oul cu indulcitorul. Adaugati sucul de portocale, amidonul si invartiti pana ce, acesta din urma este dizolvat. Transferati cratita pe foc, focul sa fie mic, amestecati continuu cu un tel, pana crema se ingroasa. O dati deoparte, o acoperiti cu folie si o lasati sa se raceasca. Mixati mascarponele rece, adaugati crema de portocale, coaja rasa de portocale si le mixati pana la omogenizare.

Mousse-ul de ciocolata: Gelatina o puneti intr-un vas micut cu 4-5 linguri de apa rece si o lasati sa se hidrateze. Puneti ciocolata cu untul intr-un vas de inox, le transferati pe baie de aburi pana se topesc si sunt omogenizate. Dati ciocolata deoparte, puneti gelatina hidratata si amestecati bine pana se dizolva complet. Lasati crema sa se racoreasca, sa fie doar usor calduta. Frisca rece o mixati, dar nu chiar de tot, adaugati amestecul de ciocolata, invartiti cu ajutorul unei palete de silicon. Asezati prima foaie de blat pe un platou, puneti folie acetata si un inel detasabil in jurul sau. Ungeti blatul cu gem de zmeura-coacaze, puneti crema de portocale si o nivelati. Asezati a doua foaie de blat, iar ungeti cu gem, mousse-ul de ciocolata, nivelati, apoi din loc in loc asezati visine, iar la final puneti ultimul blat. Dati tortul la rece 3-4 ore sau peste noapte. Frisca lichida rece o mixati usor. Adaugati indulcitorul, smantana si mixati pana obtineti o consistenta spumoasa. Scoateti tortul de la rece, indepartati inelul si folia. Imbracati tortul in frisca. Topiti ciocolata alba pe baie de aburi cu frisca lichida. O dati deoparte, adaugati colorantul, macul si amestecati bine de tot. Cat este calda ciocolata, o turnati pe mijlocul tortului si o lasati sa se scurga si pe lateral. Il decorati dupa preferinte. Eu am optat pentru cativa fulgi din pasta de zahar si decoratiuni facute din folie cu transfer, peste care am pus niste ciocolata topita si le-am dat la rece. S-a imprimat modelul pe ciocolata si asa am obtinut bradutii si omul de zapada.

Sa aveti pofta!

PS: Eu zic ca puteti renunta la gelatina de la mousse-ul de ciocolata, ca sigur o sa se intareasca. Eu mi-as fi dorit sa fie putin mai moale crema si cred ca daca nu puneam gelatina, era exact cum imi doream!

Ingrediente Desert tort cu crema de portocale si mousse de ciocolata

Pentru blat: 4 oua 5 linguri indulcitor pulbere 3 linguri ulei 3 linguri apa fierbinte 6 linguri faina 1 lingurita praf de copt 2 lingurite vanilie un praf de sare Pentru crema de portocale: 1 ou 2 linguri indulcitor pulbere 1 lingurita amidon sucul de la o portocala mare coaja rasa de la o portocala 250 gr mascarpone Pentru mousse-ul de ciocolata: 150 gr ciocolata cu indulcitor 50% cacao 25 gr unt 200 ml frisca lichida 1 lingurita rasa gelatina In plus: gem de zmeura cu coacaze fara zahar cateva visine fara samburi 150 ml frisca lichida 100 gr smantana de tara 1 lingura indulcitor pulbere 100 gr ciocolata alba cu indulcitor + 5 linguri frisca lichida un varf colorant rosu pudra 1 varf cutit bobite de mac

4 oua

5 linguri indulcitor pulbere

3 linguri ulei

3 linguri apa fierbinte

6 linguri faina

1 lingurita praf de copt

2 lingurite vanilie

un praf de sare

1 ou

2 linguri indulcitor pulbere

1 lingurita amidon

sucul de la o portocala mare

coaja rasa de la o portocala

250 gr mascarpone

150 gr ciocolata cu indulcitor 50% cacao

25 gr unt

200 ml frisca lichida

1 lingurita rasa gelatina

gem de zmeura cu coacaze fara zahar

cateva visine fara samburi

150 ml frisca lichida

100 gr smantana de tara

1 lingura indulcitor pulbere

100 gr ciocolata alba cu indulcitor + 5 linguri frisca lichida

un varf colorant rosu pudra

1 varf cutit bobite de mac

Categorii