Dulceata de mure si fructe negre

Timp de preparare 50 minute

Dificultate Medie

Sursa reteta Gustos.ro

Instructiuni de preparare Dulceata de mure si fructe negre

Important: - Murele sau afinele se trec printr-un jet de apă rece (fructele de soc se desprind de ciorchine şi curăţă), apoi se lăsă la zvântat într-o strecurătoare. - În cratiţă nu se amestecă cu lingura după ce se pun fructele, ci din când în când cratiţa se ia de pe foc şi se mişcă, pentru ca fructele să nu se prindă de fund. Se pune la fiert apa cu zahărul într-o cratiţă smălţuită. Din când în când spuma care se ridică la suprafaţă prin fierbere se înlătură cu o lingură de spumuit, astfel ca lichidul să rămână curat. Când se îngroaşă (trebuie să se lipească între degete), se pun înăuntru fructele trecute printr-un jet de apă rece şi lăsate la zvântat. Se lasă să fiarbă la foc mic, culegând mai departe spuma, până când siropul se îngroaşă. Atunci se adaugă fie o lămâie tăiata felii subţiri, fie coaja răzuită a unei lămâi (ori salicir) şi zeama, se lasă să mai dea un clocot, apoi cratiţa se pune să se răcească, acoperită cu un tifon. Dulceaţa se toarnă în borcane bine spălate şi uscate, fie cu capac, fie se leagă la gura cu celofan.

Ingrediente Dulceata de mure si fructe negre

Ingrediente (pentru 2 borcane de 400-500 g):

1 kg fructe (mure

afine

şi/sau boabele de soc separate de ciorchine)

toate bine coapte

1 kg de zahăr (cristalizat)

3 pahare de apă potabilă sau plată

1 lămâie şicul şi coajă rasă sau salicir (aspirină) ca conservant.

Categorii