Fasole boabe cu costita afumata si legume, la tigaie

Reteta culinara Fasole boabe cu costita afumata si legume, la tigaie din categoria Porc. Specific Romania. Cum sa faci Fasole boabe cu costita afumata si legume, la tigaie

Timp de preparare 120 minute

Sursa reteta Bucataras.ro

Instructiuni de preparare Fasole boabe cu costita afumata si legume, la tigaie

 

Îmi place foarte mult fasolea, fie că este vorba de ciorbiță, cu sau fără carne, sau de fasole bătută (frecată, făcăluită sau tocată cum i se mai spune) ori iahnie. De data asta m-am gândit la o mâncărică de fasole cu costiță afumată și legume, la tigaie. Puteți folosi atât fasole boabe uscată cât și proaspătă sau din conservă. Dacă folosiți fasole proaspătă sau din conservă, atunci timpul de gătire va fi mult mai mic.    

1 bucată costiță afumată (cca 250-300g!) 500-600 g fasole boabe, uscată 1 ceapa mare 2-3 catei de usturoi 1-2 rădăcină de morcov 1 rădăcină de pătrunjel sau păstârnac 1 telina mica (opțional) 4-5 linguri ulei de floarea soarelui (pentru sotat legumele) sare, după gust piper, după gust boia de ardei, după gust 1-2 roșii proaspete sau din conservă suc de roșii (opțional) 1 pungă cu ardei tricolor (roșu, galben, verde), pentru aspect verdeață de pătrunjel, tocată mărunt, pentru ornat murături sau salată de crudități, pentru servit

Pasul 1. Fasolea boabe uscată se alege, se spală și se pune de cu seară la înmuiat, în apă rece. Dacă nu am făcut acest lucru, putem s-o ține la înmuiat minim 2 ore, în apă clocotită, într-un vas încăpător, deoarece se umflă! Vom acoperi vasul cu un capac.

Pasul 2. În timp ce fasolea stă să se înmoaie, ne ocupăm de legume. Curățăm și spălăm bine legumele. Ceapa și usturoiul le tocăm mărunt, morcovii și pătrunjelul îi tăiem rondele sau cubulețe, la fel și roșiile și ardeii. Încingem uleiul, într-o tigaie și sotăm legumele. Mai întâi călim ceapa până ce se înmoaie și devine ca sticla, apoi punem rădăcinoasele și ardeii și le călim împreună, nu mai mult de 5-7 minute. Costița afumată, tăiată felii de 1-2 cm o călim împreună cu legumele, tot așa vreo 5-7 minute,. Adăugăm roșiile și lăsăm să fiarbă până ce sosul are consistența dorită, după care oprim focul.

Pasul 3. Când fasolea s-a umflat, scurgem apa. Fasolea înmuiată o punem la fiert, în apă clocotită, cât s-o cuprindă. Când începe să fiarbă, o lăsăm cam 15-20 minute după care vom schimba apa, dar numai cu apă clocotită, altfel fasolea se va împietri! Facem acest lucru de 2-3 ori, pentru a face fasolea mai ușor digerabilă și a elimina substanțele care provoacă balonare!

Observatie: Nu puneți sare la fiert deoarece riscați ca fasolea să se întărească!

Pasul 4. Când fasolea uscată este fiartă (îi trebuie minim 30 minute), o scurgem de apă și o punem peste legumele sotate și costiță. Lăsăm să fiarbă cam 30 de minute și la nevoie adăugăm și 1-2 căni cu apă (sau suc de roșii, dacă vreți!), ca să fiarbă bine și să avem suficient sos! Lăsăm până ce sosul scade la consistența dorită. Când este gata, condimentăm cu sare, piper și boia de ardei, după gust. Pentru un plus de savoare, usturoiul îl adăugăm la sfârșit! Punem capacul și lăsăm să se asezoneze gusturile.

Observatie 1: Dacă folosiți fasole prefiartă, din conservă, o strecurați și o clătiți bine sub jet de apă. O lăsați la scurs, după care o puneți peste legumele sotate și costiță. Timpul de gătire va fi mult mai scurt.

Observatie 2: Dacă folosiți fasole boabe proaspătă, o puneți direct peste legumele sotate și costiță și o fiebeți împreună cu acestea. Nu vă impacientați deoarece fasolea boabe proaspătă, fierbe repede și timpul de gătire va fi mult mai scurt decât atunci când folosim fasole uscată.

Servim mâncărica de fasole cu costiță afumată, ornată cu verdeață de pătrunjel și alături de murăturile preferate sau de o salată de crudități!

Poftă bună!

 

 

Ingrediente Fasole boabe cu costita afumata si legume, la tigaie

1 bucată costiță afumată (cca 250-300g!)

500-600 g fasole boabe, uscată

1 ceapa mare

2-3 catei de usturoi

1-2 rădăcină de morcov

1 rădăcină de pătrunjel sau păstârnac

1 telina mica (opțional)

4-5 linguri ulei de floarea soarelui (pentru sotat legumele)

sare, după gust

piper, după gust

boia de ardei, după gust

1-2 roșii proaspete sau din conservă

suc de roșii (opțional)

1 pungă cu ardei tricolor (roșu, galben, verde), pentru aspect

verdeață de pătrunjel, tocată mărunt, pentru ornat

murături sau salată de crudități, pentru servit

Categorii