Friptura de Craciun

Reteta culinara Friptura de Craciun din categoria Porc. Specific Romania. Cum sa faci Friptura de Craciun

Timp de preparare 120 minute

Sursa reteta Bucataras.ro

Instructiuni de preparare Friptura de Craciun

 

  Pentru ca de mica am fost o pofticioasa , imi amintesc mirosul imbietor al carnatilor de casa din friptura de Craciun . Fidela acestei amintiri olfactive am decretat ca nu-i Craciun daca nu miroasa a carnati fripti .  Ingredientele de calitate si gustul lor suplineste o tehnologie complicata de preparare . Anul acesta am intervenit  in plus , la reteta , cu cateva crengute de cimbru si cu boabe de piper rosu .

1.200 carnati porc de casa proaspat afumati 1 kg cotlet de porc 1 kg cartofi 100 ml ulei floarea soarelui sau 2 linguri mari de untura proaspata de porc 3 crengute cimbru verde 3 foi dafin. 2 cepe rosii 1 lingurita piper rosu boabe 1 lingurita boia dulce ardei 1/2 lingurita piper negru macinat sare codite de ceapa verde 1 legatura mica de patrunjel verde  Bucatile de carne se taie bucati mai grose. Grosimea poate fi cam 2 cm . Carnatul se portioneaza de lungimea unui deget . Cartofii se curata , se spala si se taie . Se toarna deasupra apa rece pana in momentul  fierberii .  Asezati in tava bucatile de carne si printre ele bucatile de carnati . Sarati , presarati pe deasupra , piper , boia si bobite de piper rosu . Se pun acum si foile de dafin + crengutele de cimbru . Turnati deasupra . apa cat sa acopere  ingredientele din tav a.  Se pune pe deasupra o bucata de hartie de copt mototolita si udata cu apa , asta va ajuta sa nu se  rumeneasca de la inceput partea de sus a fripturii . Am dat cupturul pe 180 grade timp de 20 minute . Dupa asta am continuat coacerea fripturii la 100 grade , timp de 3 ore . Inaintea servirii  cu 30 de minute , am pus cartofii la fiert . Sarati . Luati hartia de pe friptura ca aceasta sa se rumeneasca frumos . Am preparat un pireu in care in loc de lapte sau unt , am pus zeama de la friptura . In pireul de cartofi am incorporat si mult patrunjel verde tocat marunt . Pentru prospetime , la servire presarati codite de ceapa verde taiate marunt Serviti alaturi de friptura de Craciun muraturile preferate si un pahar de vin .    Sarbatori fericite , in pace si liniste !!!

Ingrediente Friptura de Craciun

1.200 carnati porc de casa proaspat afumati

1 kg cotlet de porc

1 kg cartofi

100 ml ulei floarea soarelui sau 2 linguri mari de untura proaspata de porc

3 crengute cimbru verde

3 foi dafin.

2 cepe rosii

1 lingurita piper rosu boabe

1 lingurita boia dulce ardei

1/2 lingurita piper negru macinat

sare

codite de ceapa verde

1 legatura mica de patrunjel verde

Categorii