Inele de Calmar cu sos de rosii si Whisky
Reteta culinara Inele de Calmar cu sos de rosii si Whisky din categoria Fructe de mare. Specific Franta. Cum sa faci Inele de Calmar cu sos de rosii si Whisky
Timp de preparare 30 minute
Sursa reteta Bucataras.ro
Instructiuni de preparare Inele de Calmar cu sos de rosii si Whisky
Calmar sau calamar ? Deși în limba română termenul corect este calmar (etimologia sa provenind din lb franceză – calmar), în limbajul uzual se folosește termenul de calamar (așa cum se pronunță în italiană, greacă sau spaniolă). Apropierea de țările de la Marea Mediterană mai accesibile ca prețuri pentru fructele de mare (Grecia, Italia și Spania) a dus la folosirea cuvântului calamar și pe meniurile restaurantelor din România, în timp ce termenul calmar (cel corect) este folosit doar în literatura de specialitate. Calmarul este o moluscă cefalopodă, asemănătoare sepiei. Are corpul alungit, tubular, un cap bine definit înconjurat de 8 brațe și 2 tentacule folosite la prinderea prăzii. Ca și sepia, calmarul aruncă jeturi de cerneală pentru a se camufla și, deseori, își schimbă culoarea în funcție de mediul în care se află. Se consuma corpul calamarului (tubul) care se poate umple (calamari umpluti), inele din tub. Bratele, tentaculele si cerneala sunt comestibile. Numai ciocul nu se mananca. (surse: cevabun.ro, donmariano.ro)
Ingrediente Inele de Calmar cu sos de rosii si Whisky
1 kg inele de calamar proaspete,
1 ceapa esalota
2 catei de usturoi,
3 linguri ulei de masline,
1/2 ardei rosu
400 gr sos de rosii de casă sau roșii intregi in conserva sau 4 rosii proaspete)
2 linguri bulion de rosii
2 linguri de whisky,
1 pahar de apa calda (sau de vin alb daca nu puneti whisky)
2 linguri de smantana,
1 lingura de paprika,
verdeata : patrunjel, marar
sare, piper