Am preparat slaninuta cu boia, la care am pus si mar, la fierbere. Este o reteta banateana. De fapt bucata de slanina cruda de porc era destinata fierberii . In ultimul moment am schimbat macazul pentru ca am poftit jumeri . Am obiceiul sa prepar jumeri exact cat se gusta si sunt proaspete 1-2 zile , nu in cantitati mari .
1.5 kg slanina cruda de porc -de casa
3 catei usturoi-din gradina
2 mere mici si acre -din livada
1 ardei -din gradina
1 ceapa -din gradina
sare
Grasimea de porc de pe burta se taie bucati de marimea preferata . Eu le tai cam cat o cutiuta de chibrituri pentru ca vor scadea mult la prajire . Eu am preparat jumerile la multicookerul Philipps din dotare . Setez pe programul fry timp de 30 minute . JUmerile sunt in siguranta , nu se vor arde .Stiu ca pot sa ma ocup de alta activitate . Cand incepe sa se eliberze grasime si aceasta sa se incinga se pregatesc legumele si merele . In ultimele 10 minute de prajire se pun merele intregi [nu se taie sa nu se imprastie ]. Ardeiul se pune intreg . Ceapa si usturoiul se pot curata de mustati si se pot pune cu coaja . AStentie usturoiul si ceapa nu se prajesc prea mult pentru ca dau gust greu si amar . La sfarsit cand jumerile sunt rumene si usor crocante se scot cu o paleta din untura si se lasa la scurs intr-o sita . Sub sita se pune un bol ca sa colecteze grasimea calda ce se scurge de pe jumeri . Se sareaza jumerile si se servesc calde sau reci cu ceapa , rosii , ardei , mustar , sau hrean . Sunt gustoase alaturi de paine proaspata !!!! Untura rezultatata ,grozav de gustoasa , dupa racire se poate folosi unsa pe paine ca aperitiv .