Mancare de bame, orez galben si ayran

Reteta culinara Mancare de bame, orez galben si ayran din categoria Vita. Specific Irak. Cum sa faci Mancare de bame, orez galben si ayran
Timp de preparare 60 minute
Sursa reteta Bucataras.ro
Instructiuni de preparare Mancare de bame, orez galben si ayran
Am invatat gustul bamelor mancand la o familie de arabi o mancarica nemaipomenit de gustoasa din bame cu garnitura de orez. Noi nu mai stim sa mancam bamele fara aceasta garnitura. Ca sa fie reusita, am aprovizionat chiar de la o macelarie arabeasca pentru ca acolo bamele sunt de buna calitate, mici, nu mari si lemnoase ca in conservele romanesti, de aceea multora nici nu le plac bamele, pentru ca nu stiu cum sa le aleaga dar este o mancarica foarte gustoasa si care se prepara rapid si fara efort.
Ingrediente Mancare de bame, orez galben si ayran
PENTRU MANCAREA DE BAME
½ kg carne de vitel
½ kg bame proaspete (sau un 1 borcan bame conservate de buna calitate)
6 rosii + 1 lingurita cu varf concentrat de rosii sau - (3 linguri de pasta concentrata de rosii)
1 capatana de usturoi
2 linguri ulei
1/2 lingura zeama lamaie (daca bamele sunt proaspete)
Sare
Optional o priza de cumin
PENTRU OREZUL GALBEN
1 cana de orez basmati (nu mi-a reusit bine cu alt tip de orez cu bob lung)
1+1/4 cana apa
3 cuiburi de fidea
1 lingura ulei pt prajit fideaua
Sare
1/3 lingurita turmeric sau putin sofran dezlegat in putina apa
1 cub unt
PENTRU AYRAN
Iaurt de baut sau (iaurt gras + ceva apa rece ca sa devina fluid de baut)
frunze de menta maruntate
sare
cuburi gheata.