Mancarica de pastai, cu ciolan afumat

Reteta culinara Mancarica de pastai, cu ciolan afumat din categoria Porc. Specific Romania. Cum sa faci Mancarica de pastai, cu ciolan afumat

Timp de preparare 60 minute

Sursa reteta Bucataras.ro

Instructiuni de preparare Mancarica de pastai, cu ciolan afumat

 

Este o mancare simpla, gustoasa, cu putine ingrediente si care se face foarte rapid si usor. Dacă folosim boabe de păstăi, în borcan sau cutie, care sunt pregătite și afumate, dezosate și fierte, atunci timpul de gătire se reduce considerabil. În varianta fără carne poate fi o mâncare delicioasă în zilele de post!

1 borcan/cutie de aproximativ 700-800 g, cu fasole pastaie 400-500 g friptură de porc / saramură, afumată (eu o prefer dezosată și prefiartă!) 3-4 bucati de ceapa verde, cu tulpina sau ceapa uscata 5-6 catei de usturoi 3 bucăți de ardei gras (de preferință galben, verde și roșu pentru aspect!) 1-2 rosii proaspete (sau pulpa de rosii conservata) 3-4 linguri de ulei pentru sotul legumelor 2-3 linguri pasta de rosii, suc de rosii sau bulion 1 crenguță de cimbru (sau busuioc) uscat sau verde 1 legătură de pătrunjel verde tocat (sau mărar, dacă doriți!) Sarat la gust piper macinat dupa gust boia de ardei, după gust

Se curata ceapa, usturoiul, ardeii si rosiile si se spala bine cu apa rece.

Nota 1: Daca avem maduva, o fierbem si o lasam pana cand carnea se desprinde usor cand o intepam cu furculita!

Nota 2: Daca avem fasole proaspata o punem la fiert in apa clocotita, cu putina sare, dar nu multa, ca sa nu se sfarama!

Taiem ceapa si ardeii fideli (julienne), precum si rosiile si patrunjelul verde si usturoiul, le tocam marunt. Tăiem tulpina în felii nu prea groase.

Se toarnă suficient ulei (3-4 linguri) într-o tigaie și se încălzește bine. Se calesc legumele impreuna, se pune mai intai ceapa si se lasa pana se inmoaie, cam 3 minute, apoi se adauga ardeii si se mai lasa 2-3 minute. Cand sunt gata se adauga carnea si se lasa sa se fiarba impreuna cu legumele, nu mai mult de 5 minute.

In acest moment adaugam rosiile, pasta de rosii, diluata cu putina apa si o crenguta de cimbru. Daca este nevoie adaugam doar apa cat sa le contina (eu pun 1-2 cani de apa, ca imi place mult sosul!). Se pune capacul pe tigaie si se lasa sa fiarba aproximativ 10-15 minute. Adaugă păstăile de fasole și mai lasă doar două, nu mai mult, ca să nu se sfărâme! Opreste focul si asezoneaza cu sare, piper macinat si boabe de piper. Iar pentru un plus de savoare adaugam in acest moment usturoiul zdrobit si patrunjelul verde tocat!

Se serveste cald sau chiar rece la temperatura camerei.

Poftă bună!

Ingrediente Mancarica de pastai, cu ciolan afumat

1 borcan/cutie de cca 700-800 g, cu fasole păstăi

400-500 g ciolan/rasol de porc, afumat (îl prefer dezosat și prefiert!)

3-4 bucăți ceapă verde, cu tot cu codiță sau ceapă uscată

5-6 căței de usturoi

3 bucăți ardei gras (galben, verde și roșu de preferință, pentru aspect!)

1-2 roșii proaspete (sau pulpă de roșie, conservată)

3-4 linguri de ulei pentru sotat legumele

2-3 linguri pastă de roșii, suc de roșii sau bulion

1 crenguță cimbru (sau busuioc) uscat sau verde

1 legătură pătrunjel verde, tocat (sau mărar, dacă vă place!)

sare, după gust

piper măcinat, după gust

boia de ardei, după gust

Categorii