Mazare cu rasol afumat si legume, la tigaie

Reteta culinara Mazare cu rasol afumat si legume, la tigaie din categoria Porc. Specific Romania. Cum sa faci Mazare cu rasol afumat si legume, la tigaie

Timp de preparare 90 minute

Sursa reteta Bucataras.ro

Instructiuni de preparare Mazare cu rasol afumat si legume, la tigaie

 

O mâncare simplă, gustoasă, din puține ingrediente și care se face foarte repede și ușor. Dacă folosim mazăre la borcan, care este prefiartă și ciolan afumat, dezosat și fiert, atunci timpul de gătire se reduce considerabil. Mazărea cu legume, gătită fără carne, poate fi o mâncare delicioasă, în zilele de post!

1 borcan/cutie de cca 700-800 g, cu mazăre 400-500 g ciolan/rasol de porc, afumat (îl prefer dezosat și prefiert!) 3-4 bucăți ceapă verde, cu tot cu codiță sau ceapă uscată 5-6 căței de usturoi 3 bucăți ardei gras (galben, verde și roșu de preferință, pentru aspect!) 1-2 roșii proaspete (sau pulpă de roșie, conservată) 1-2 rădăcină de morcov 1 rădăcină de pătrunjel 3-4 linguri de ulei pentru sotat legumele 2-3 linguri pastă de roșii, suc de roșii sau bulion 1 crenguță cimbru (sau busuioc) uscat sau verde 1 legătură pătrunjel verde, tocat (sau mărar, dacă vă place!) sare, după gust piper măcinat, după gust boia, după gust

Curățăm ceapa, usturoiul, rădăcinoasele, ardeii și roșiile și le spălăm bine cu apă rece.

Observație1: Dacă avem ciolan/rasol cu os, îl punem la fiert și-l lăsăm până ce carnea se desprinde ușor când înțepăm cu o furculiță!

Observație2: Dacă avem mazăre prospătă, o fierbem în apă clocotită, cu puțină sare, dar nu mult, ca să nu se sfarme!

Observație3: Mazărea din borcan/cutie o punem să stea în apă rece, cam 20-30 minute, ca să tragă gustul de conservant.

Tăiem ceapa și ardeii fideluțe (julienne), la fel și roșiile iar pătrunjelul verde și usturoiul, le tocăm mărunt. Rădăcinoasele le tăiem rondele sau le dăm prin răzătoarea mare. Tăiem ciolanul feliuțe nu prea groase.

Turnăm suficient ulei (3-4 linguri) într-o tigaie și-l încingem bine. Sotăm împreună legumele, mai întâi punem ceapa și o lăsăm până ce se inmoaie, vreo 3-4 minute, apoi adăugăm rădăcinoasele, ardeii și mai lăsăm 2-3 minute. Când sunt gata adăugăm carnea și lăsăm să se călească împreună cu legumele, nu mai mult de 5 minute.

În acest moment adăugăm roșiile și pasta de roșii, diluată cu puțină apă și crenguța de cimbru. La nevoie mai adăugăm apă doar cât să le cuprindă (eu pun 1-2 căni cu apă, deoarece îmi place cu mult sos!). Punem capacul la tigaie și lăsăm să fiarbă înăbușit, la foc potrivit, cam 10-15 minute. Strecurăm și adăugăm mazărea și mai lăsăm doar un clocot-două, nu mai mult, ca să nu se sfarme! Oprim focul și asezonăm cu sare, piper măcinat și boia de ardei. Iar pentru un plus de savoare, în acest momet adăugăm și usturoiul pisat și pătrunjelul verde, tocat!

Se servește caldă sau chiar și rece, la temperatura camerei.

Poftă bună!

 

Ingrediente Mazare cu rasol afumat si legume, la tigaie

1 borcan/cutie de cca 700-800 g, cu mazăre

400-500 g ciolan/rasol de porc, afumat (îl prefer dezosat și prefiert!)

3-4 bucăți ceapă verde, cu tot cu codiță sau ceapă uscată

5-6 căței de usturoi

3 bucăți ardei gras (galben, verde și roșu de preferință, pentru aspect!)

1-2 roșii proaspete (sau pulpă de roșie, conservată)

1-2 rădăcină de morcov

1 rădăcină de pătrunjel

3-4 linguri de ulei pentru sotat legumele

2-3 linguri pastă de roșii, suc de roșii sau bulion

1 crenguță cimbru (sau busuioc) uscat sau verde

1 legătură pătrunjel verde, tocat (sau mărar, dacă vă place!)

sare, după gust

piper măcinat, după gust

boia, după gust

Categorii