Musaca de cartofi, cu carne tocata, de porc

Reteta culinara Musaca de cartofi, cu carne tocata, de porc din categoria Porc. Specific Romania. Cum sa faci Musaca de cartofi, cu carne tocata, de porc

Timp de preparare 90 minute

Sursa reteta Bucataras.ro

Instructiuni de preparare Musaca de cartofi, cu carne tocata, de porc

 

În România, cea mai populară rețetă de musaca de cartofi, cu carne tocată, este cea în straturi alternative de cartofi și carne și are origini grecești. Musacaua se poate prepara într-o multitudine de feluri: cu vinete, cu cartofi la care se poate adăuga sau nu, carne tocată (de vită, de porc, de pasăre, iepure sau oaie), sos alb (Bechamel) și cașcaval deasupra, în funcție de zona geografică de unde provine rețeta. În limba turcă, musaca înseamnă ceva servit rece! Însă, rețeta pe care doresc să v-o împărtășesc, este așa cum o făcea bunica și mama mea, atunci când se gătea mai puțin sofisticat și cu ingredientele pe care le aveau la îndemână . Vă asigur însă că musacaua astfel preparată, are un gust excelent și v-o recomand cu mare drag. Musacaua poate fi păstrată la frigider sau chiar congelată, într-un ambalaj ermetic. Reîncălzită a doua zi, nu-și pierde cu nimic din savoare și gust.

1 kg cartofi 500-600 g carne tocată 2-3 cepe mai mari 2-3 roșii proaspete (pulpă de roșii, suc sau pastă de roșii) 2-3 căței de usturoi sare, după gust piper, după gust boia de ardei dulce sau iute, după gust verdeață: cimbru, pătrunjel, mărar, sau chiar leuștean, după preferință 3-4 linguri de ulei de floarea soarelui, pentru sotat legumele 100 g cașcaval ras, pentru gratin

Mai întâi punem cartofii la fiert, deoarece durează ceva timp. Spălăm foarte bine cartofii și îi punem la fiert, în apă clocotită, cu puțină sare, așa întregi și cu coajă. Apa trebuie să fie doar cât să-i acopere. Îi fierbem cam 30-35 de minute. Verificăm dacă sunt fierți, înțepându-i cu o furculiță. Chiar dacă nu sunt fierți de tot, nu este nici o nenorocire deoarece se vor găti la cuptor! Oprim focul, scurgem apa și lăsăm cartofii să se răcorească.

În timp ce fierb cartofii, ne ocupăm de celelalte ingrediente și de carne.

Curățăm ceapa, o spălăm și o tocăm cât de mărunt ne place. La fel procedăm și cu roșiile și usturoiul.

Punem uleiul într-o cratiță și îl încingem bine. Călim ceapa, doar până ce se înmoaie și devine ca sticla (avem grijă să nu o ardem deoarece devine amară!). Adaugăm acum roșiile și usturoiul și le călim până ce scade zeama lăsată de roșii.

Adaugă carnea tocată, omogenizăm compoziția și lăsăm la călit, la foc moderat, până ce scade și apa lăsată de carne. Când este gata, oprim focul și adăugăm condimentele dorite. Eu am folosit un amestec de ierburi de grădină, cimbru mărunțit și verdeață de pătrunjel, tocată. Dacă doriți, puteți să mai adăugați și suc de roșii.

Pentru a coace musacaua, eu am folosit un vas termorezistent pe care l-am uns cu ulei (puteți folosi unt, dacă doriți).

Când s-au răcit cartofii, îi curățăm de coajă și îi tăiem în felii de grosimea unui deget (cam 1 cm). Punem un strat de cartofi, apoi un strat de carne, smântână și condimentele care ne plac, un nou strat de cartofi, apoi unul de carne, smântână și condimente și tot așa până ce terminăm ingredientele. Avem grijă ca ultimul strat să fie neapărat de cartofi! Deasupra punem smântână din belșug, condimente după gust și cașcavalul răzuit.

Dăm vasul la cuptor la foc mediu cam 30-40 de minute, cu capacul pus. Îndepărtăm capacul și mai lăsăm musacaua în cuptor, până aceasta se rumenește pe deasupra (se gratinează).

Servim musacaua, rece sau caldă, după plac, cu murături sau salată de varză, sfeclă roșie sau de crudități (roșii, castraveți, ceapă, ridichi).

Poftă bună!

 

 

Ingrediente Musaca de cartofi, cu carne tocata, de porc

1 kg cartofi

500-600 g carne tocată

2-3 cepe mai mari

2-3 roșii proaspete (pulpă de roșii, suc sau pastă de roșii)

2-3 căței de usturoi

sare, după gust

piper, după gust

boia de ardei dulce sau iute, după gust

verdeață: cimbru, pătrunjel, mărar, sau chiar leuștean, după preferință

3-4 linguri de ulei de floarea soarelui, pentru sotat legumele

100 g cașcaval ras, pentru gratin

Categorii