Oua Benedict
Reteta culinara Oua Benedict din categoria Aperitive / Garnituri. Specific Statele Unite. Cum sa faci Oua Benedict
Timp de preparare 60 minute
Sursa reteta Bucataras.ro
Instructiuni de preparare Oua Benedict
Ieri dimineață am făcut ouă Benedict, rețetă pe care doream de foarte mult timp să o pun în aplicare. Am tot amânat, nu pentru că ar fi dificil de făcut, ci pentru că în același timp trebuia să fac și sos hollandaise, ambele preparate cerând puțin timp, dar mi se părea că trebuie ”să lupt” pe două fronturi. Ouăle Benedict (sau ”ouăle Benny”) sunt un mic dejun tradițional american și se pare că deși mulți pretind că le-ar fi inventat, nu se poate nega faptul că originea lor, din jurul anului 1860, vine din acea zonă. De acolo, au ajuns și pe bătrânul continent, alintate fiind cu denumirea de ”mic dejun regesc”. Denumirea lor pare că vine de la un bancher american care iubea gastronomia (Commodore E. C. Benedict) și care pretindea că rețeta era transmisă în familia sa, din generație în generație... Pentru prepararea ouălor Benedict, am folosit sos hollandaise, după rețeta: https://www.bucataras.ro/retete/sos-hollandaise-93432.html
INGREDIENTE
Chiflele se taie la orizontală și se prăjesc frumos.
Feliile de mușchi, bacon, sau șuncă se prăjesc ușor, în ulei puțin și la foc mic, numai cât să prindă un gust plăcut și nu să se usuce și să se întărească.
Se pun pe farfurii chiflele rumenite și se acoperă cu feliile de mușchi/bacon/jambon prăjit.
Se pune apa la fiert, iar când începe să facă bule, se adaugă oțetul și apoi se face un mic vârtej cu lingura. Se sparg ouăle, pe rând și se lasă ușor în apă, să fiarbă 3-4 minute, la foc mic. După acest interval de timp, ouăle se scot cu o paletă și se depun pe o farfurie, ca să se scurgă de apă.
Când ouăle poșate s-au scurs de apă, se pun peste feliile de mușchi/șuncă/jambon.
Se prepară sosul hollandaise și se toarnă cald, peste tot ansamblul pregătit din timp.
Se presară pătrunjel tocat, pregătit din timp și micul dejun se servește cald, imediat. Nu mai este nevoie nici de pâine, nici de acrituri (sosul hollandaise este acrișor) sau salate.
Ingrediente Oua Benedict
2 chifle
2 ouă
4 felii de mușchi rustic condimentat (șuncă, jambon, bacon...)
2-3 linguri de ulei de floarea soarelui
Pentru prepararea ouălor poșate:
1, 5 litri de apă
2 linguri de oțet
Pentru sosul hollandaise:
2 gălbenușuri
2 linguri de zeamă de lămâie
125 grame de unt
sare
piper alb
1 lingură de apă rece
Pentru servire:
pătrunjel tocat