Paine alba fara framantare

Timp de preparare 120 ore

Dificultate Ridicata

Sursa reteta Gustos.ro

Instructiuni de preparare Paine alba fara framantare

Intr-un castron mai mare se amesteca faina cu drojdia şi sarea. Dacă utilizam drojdie proaspătă, o dizolvam în 100 ml de apă caldă din cei 600 ml prevăzuţi iniţial şi o adăugam în faină odată cu restul apei. Amestecăm vîrtos ingredientele pînă la omogenizare. Nu se frământă! Aruncam puţină făină peste aluat şi acoperim castronul cu folie de plastic sau cu un capac perfect adaptat castronului. Ideea este ca fermentaţia drojdiei să se facă în mediu umed şi călduţ. Lasăm la crescut aluatul circa 2 ore. Dacă temperatura ambiantă e mai ridicată de 20°c, 1 oră jumătate e suficient, dacă dimpotrivă e mai rece, puteţi lasă mai mult (eu am pus castronul in cuptorul stins). Aluatul va fi moale, lipicios şi plin de bule de aer. După ce aluatul a crescut, încălzim cuptorul la 240-250°c. Dacă cratiţa, tava, tuciul, recipientul pe care il vom utiliza, are tendinţa să lipească, punem hârtie de copt înainte de a pune aluatul, sau incingem vasul în cuptor în timp ce acesta se încălzeşte, ca să fie fierbinte în momentul în care puneţi aluatul. Cu o lingură sau spatula, dezlipim aluatul din castronul în care a stat la crescut şi il răsturnam în recipientul în care îl veţi coace (eu am incins o cratita in cuptor). Punem un capac adaptat vasului, şi coacem acoperit 40-50 de minute (depinde de cuptor şi de puterea lui). Apoi scoatem capacul şi mai lasam sa se coaca descoperită încă 15-20 minute, scăzând temperatura la 180-200°c. Painea de casa se încearcă dacă e coaptă bine ciocănind cu degetul în coaja de pe fund, trebuie să sune a gol! Dacă vi se pare necesar, o mai lasaţi câteva minute pe gratar în cuptor.

Ingrediente Paine alba fara framantare

750 gr faina normala (tip 55)

2 lingurite de drojdie uscata (sau echivalentul a 30 gr drojdie proaspata)

2 lingurita rase cu sare

600 ml apa calduta (nu fierbinte)

Categorii

Ardei umpluți cu brânză, la cuptor - Rețeta simplă, rapidă și gustoasă

Ardei umpluți cu brânză, la cuptor - Rețeta simplă, rapidă și gustoasă

Reteta culinara Ardei umpluți cu brânză, la cuptor - Rețeta simplă, rapidă și gustoasă din categoria

Cartofi la cuptor cu ceapă caramelizată și feta - Rețeta delicioasă care te va cuceri

Cartofi la cuptor cu ceapă caramelizată și feta - Rețeta delicioasă care te va cuceri

Cartofi la cuptor cu ceapă caramelizată și feta - Rețeta delicioasă care te va cuceri - Cum se prepa

Dovlecei umpluți cu brânzeturi - Gustarea rapidă și delicioasă

Dovlecei umpluți cu brânzeturi - Gustarea rapidă și delicioasă

Dovlecei umpluți cu brânzeturi - Gustarea rapidă și delicioasă - Cum se prepara acesti Dovlecei umpl

Cartofi noi, cu usturoi și parmezan - Garnitura plină de savoare și aromă

Cartofi noi, cu usturoi și parmezan - Garnitura plină de savoare și aromă

Cartofi noi, cu usturoi și parmezan - Garnitură plină de savoare și aromă - Cum se prepara acesti Ca

Dovlecel la tigaie cu iaurt și sos de usturoi - Simplu, rapid și savuros

Dovlecel la tigaie cu iaurt și sos de usturoi - Simplu, rapid și savuros

Dovlecel la tigaie cu iaurt și sos de usturoi - Simplu, rapid și savuros - Cum se prepara acest Dovl

Dovlecei pane cu sos de usturoi - Grozav de gustoși și crocanți

Dovlecei pane cu sos de usturoi - Grozav de gustoși și crocanți

Dovlecei pane cu sos de usturoi - Grozav de gustoși și crocanți - Cum se prepara acesti Dovlecei pan

Chirbuli - Reteta de oua georgiene

Chirbuli - Reteta de oua georgiene

Chirbuli - Reteta de oua georgiene - Cum se prepara Chirbuli - Reteta de oua georgiene:  Curata si t

Păstăi cu usturoi și mărar - Rețeta simplă și gustoasă

Păstăi cu usturoi și mărar - Rețeta simplă și gustoasă

Păstăi cu usturoi și mărar - Rețeta simplă și gustoasă - Cum se prepara aceste Păstăi cu usturoi și