Paine de casa neframantata , cu cartofi

Timp de preparare 3 ore si 30 minute

Dificultate Medie

Sursa reteta Gustos.ro

Instructiuni de preparare Paine de casa neframantata , cu cartofi

Durata de dospire la rece a acestei paini este intre 17-24 de ore cand folosim 1 liculet drojdie si de 4-5 ore, cand folosim 2 pliculete. Cand sunt gata, punem deoparte apa de pe ei-NU O ARUNCATI , o folosim la paine-si ii zdrobim. Ii lasam sa se raceasca dupa ce am facut un piureu din ei, adaugand putina apa in care au fiert si cele 2 linguri cu ulei. Cernem faina si adaugam drojdia uscata,cartofii, sarea si apa, putin cate putin pina se incorporeaza toata faina( sa nu faca cocoloase). Sa nu uitati ca la apa de pe cartofi ,mai adaugati atata apa cat sa fie in total 850 ml ! Amestecati cu lingura de lemn, veti obtine un aluat moale si lipicios.Puteti adauga seminte, daca doriti. Acoperim vasul cu aluat, cu capacul sau cu folie alimentara si il lasam la rece la frigider, atatea ore, dupa cata drojdie am pus, adica 1 plic =17-24 ore sau 2 plicuri = 4-5 ore. Vedeti ca aluatul creste foarte mult, isi dubleaza volumul, sa nu curga din vas ! Dupa trecerea timpului de dospit, punem aluatul pe o suprafata bine infainata si ii dam forma rotunda. O lasam sa dospeasca cam 15 minute pina cand incalzim cuptorul de aragaz, la 220 grade C, in care am pus si vasul in care vom coace painea. Acesta va fi captusit cu hartie de copt sau uns cu ulei si va avea capac. Cand cuptorul si vasul sunt bine incinse , scoatem vasul si asezam aluatul in el, avand grija sa nu ne ardem. Punem capacul pe vas si il dam la cuptor pentru aproximativ 20-30 de minute, pina cand mai creste aluatul. Luam apoi capacul si painea se va coace si se va rumeni frumos, in aproximativ o ora si jumatate de cand am bagat-o la cuptor. Se scoate si se aseaza pe un gratar sa se raceasca. Veti avea o painica perfecta cu coaja cocanta si miez pufos. Pofta mare sa aveti ! http://sidyskitchen.blogspot.ro/2014/11/paine-de-casa-neframantata-cu-cartofi.html

Ingrediente Paine de casa neframantata , cu cartofi

1 kg faina alba

850 ml apa calduta

1 -2 pliculete drojdie uscata/7 g pliculetul

1 lingurita cu varf sare

2 linguri ulei

300 g cartofi

Categorii