Paine turceasca

Reteta culinara Paine turceasca din categoria Piine. Specific Turcia. Cum sa faci Paine turceasca

Timp de preparare 120 minute

Sursa reteta Bucataras.ro

Instructiuni de preparare Paine turceasca

 

 De vreo doi ani am paina aceasta pe lista de asteptare . Am mai studiat putin tehnica de preparare  Mi-am luat inima in  dinti si am dat bataie  . Nu regret,se obtine o paine gen lipie frageda si pufoasa  . Mi-a adus o surpriza placuta gustul si consistenta acestei paini . Cu siguranta o sa  o mai fac . Merge perfect pe masa de picnic . Asa sa uimesti musafirii :D

 

INGREDIENTE
500 gr faina tip 650 25 gr drojdie proaspata 2 linguri ulei 1 lingurita zahar 1 lingurita sare 125 ml apa calduta 250 ml lapte la temperatura camerei 2 linguri mix susan , alb si negru Pt uns:1 galbenus +1 lingura iaurt +1 lingura ulei masline Drojdia proaspata se farmiteaza si se amesteca cu apa incalzita la 45 grade cu uleiul , zaharul si cu putina faina alba . Zaharul ajuta la activarea drojdiei . Sarea incetineste fermentarea dar trebuie pusa pentru gust de aceia se aduga doar o data cu faina . Lasati 15 minute ca drojdia sa inceapa sa fermenteze . Veti observa ca aluatul subtire face bulbuci . Se amesteca maiaua ce fermenteaza cu lapte la temperatura camerei si incet se incorporeaza faina si sarea . Framantatul il puteti face din acest moment si cu robotul de bucatarie . Se obtine un aluat destul de moale si lipicios , dar asa trebuie sa fie . Se acopera vasul cu un servet si se lasa la dospit in loc caldut , timp de 30 minute . Dupa treizeci de minute se scoate aluatul din vas si se formeaza o bila . Pe o tava cu foaie de copt infainata se intinde sub forma ovala sau rotunda aluatul, usor cu ajutorul degetelor dinspre interior spre exterior . Se amesteca o lingurita de faina cu 2 linguri de apa . Se inmoaie degetele in acest amestec si se traseaza liniile pentru model . Intai conturul si apoi puteti face patrate , romburi sau linii serpuite . Daca nu s-ar face aceste linii pentru model , aluatul s-ar umfla si s-ar pierde linia specifica . Acoperiti din nou tava cu un servet si o lasati sa se odihneasca15 minute. Ungeti toata suprafata lipiei cu amestecul de galbenus , iaurt si ulei . Presarati pe deasupra semintele de susan gustoase si benefice pentru sanatate . Se da tava la cuptorul incins la 200 grade timp de 25-30 minute , pana cand painea se rumeneste frumos .

Pofta buna !!!

Ingrediente Paine turceasca

500 gr faina tip 650

25 gr drojdie proaspata

2 linguri ulei

1 lingurita zahar

1 lingurita sare

125 ml apa calduta

250 ml lapte la temperatura camerei

2 linguri mix susan , alb si negru

Categorii