De vreo doi ani am paina aceasta pe lista de asteptare . Am mai studiat putin tehnica de preparare Mi-am luat inima in dinti si am dat bataie . Nu regret,se obtine o paine gen lipie frageda si pufoasa . Mi-a adus o surpriza placuta gustul si consistenta acestei paini . Cu siguranta o sa o mai fac . Merge perfect pe masa de picnic . Asa sa uimesti musafirii :D
500 gr faina tip 650
25 gr drojdie proaspata
2 linguri ulei
1 lingurita zahar
1 lingurita sare
125 ml apa calduta
250 ml lapte la temperatura camerei
2 linguri mix susan , alb si negru
Pt uns:1 galbenus +1 lingura iaurt +1 lingura ulei masline
Drojdia proaspata se farmiteaza si se amesteca cu apa incalzita la 45 grade cu uleiul , zaharul si cu putina faina alba . Zaharul ajuta la activarea drojdiei . Sarea incetineste fermentarea dar trebuie pusa pentru gust de aceia se aduga doar o data cu faina . Lasati 15 minute ca drojdia sa inceapa sa fermenteze . Veti observa ca aluatul subtire face bulbuci . Se amesteca maiaua ce fermenteaza cu lapte la temperatura camerei si incet se incorporeaza faina si sarea . Framantatul il puteti face din acest moment si cu robotul de bucatarie . Se obtine un aluat destul de moale si lipicios , dar asa trebuie sa fie . Se acopera vasul cu un servet si se lasa la dospit in loc caldut , timp de 30 minute . Dupa treizeci de minute se scoate aluatul din vas si se formeaza o bila . Pe o tava cu foaie de copt infainata se intinde sub forma ovala sau rotunda aluatul, usor cu ajutorul degetelor dinspre interior spre exterior . Se amesteca o lingurita de faina cu 2 linguri de apa . Se inmoaie degetele in acest amestec si se traseaza liniile pentru model . Intai conturul si apoi puteti face patrate , romburi sau linii serpuite . Daca nu s-ar face aceste linii pentru model , aluatul s-ar umfla si s-ar pierde linia specifica . Acoperiti din nou tava cu un servet si o lasati sa se odihneasca15 minute. Ungeti toata suprafata lipiei cu amestecul de galbenus , iaurt si ulei . Presarati pe deasupra semintele de susan gustoase si benefice pentru sanatate . Se da tava la cuptorul incins la 200 grade timp de 25-30 minute , pana cand painea se rumeneste frumos .
Pofta buna !!!