Prajitura cu crema de ness -reteta nr. 1700

Reteta culinara Prajitura cu crema de ness - nr. 1700 din categoria Prajituri. Cum sa faci Prajitura cu crema de ness -reteta nr. 1700
Timp de preparare 120 minute
Sursa reteta Bucataras.ro
Instructiuni de preparare Prajitura cu crema de ness -reteta nr. 1700
M-am inspirat de la Iuliana Florentina Avram - Retete fel de fel- n-am respectat chiar 100% reteta, ca eu nu-s cafegioaica, asadar si prin urmare am mai redus din cafea, am marit putin blatul, ca nu aveam tava cu dimensiunile ei. In fine ce sa o mai lungesc, mai bine ma apuc sa scriu ce am prestat mai ales ca se pare ca asta-i reteta cu numarul 1700.....
Blat - tava 24/35 cm 7 oua medii un praf de sare 230 g zahar 70 ml ulei 200 g faina 3 linguri cacao Sirop 150 g zahar 400 ml apa 1 lingura ness Glazura 100 g zahar 130 ml cafea espresso - am pregatit-o cu ajutorul aparatului Espressor manual Prima Latte-Breville 130 g ciocolata neagra Callebaut 30 g unt cu 82% grasime Crema 250 g mascarpone 200 ml smantana pentru frisca cu 36% grasime 50 g zahar pudra 1 lingura ness + 1 lingura apaBlat : Intr-un castron am mixat ouale cu sarea si zaharul pana si-au dublat volumul, apoi am incorporat faina amestecata cu cacao, la final am adaugat uleiul si am omogenizat compozitia, amestecand cu miscari lente de jos in sus. Am tapetat tava cu hartie de copt, am pus compozitia in tava, am nivelat si am bagat tava in cuptorul preincalzit la 180 grade pentru cca 30-35 min. Am lasat blatul sa se raceasca bine, apoi l-am portionat in 12 bucati mai mari.
Sirop : Am pus zaharul sa se caramelizeze, am adaugat apa si am lasat sa fiarba pana ce zaharul caramel a devenit fluid, am tras ibricul de pe foc si am adaugat ness-ul, am amestecat bine si am lasat sa se raceasca.
Glazura : Am pregatit 130 ml cafea espresso cu ajutorul aparatului Breville. Am pus cafeaua intr-un ibric, am adaugat zaharul si am lasat sa fiarba in 2-3 clocote, am luat de pe foc ibricul , l-am lasat 2-3 min apoi am adaugat ciocolata si untul si am amestecat energic, am lasat sa se raceasca.
Crema : Am frecat bine lingura de ness cu lingura de apa. Intr-un castron am pus mascarponele, zaharul, smantana si ness-ul frecat si am mixat pana am obtinut o crema spumoasa.
Asamblare : Dupa ce am portionat blatul, am luat fiecare bucata si am inmuiat-o in sirop, am procedat la fel cu toate bucatile. Le-am asezat pe un gratar, apoi le-am glazurat pe fiecare in parte, la final am ornat fiecare bucatica cu crema.
Ingrediente Prajitura cu crema de ness -reteta nr. 1700
Blat - tava 24/35 cm
7 oua medii
un praf de sare
230 g zahar
70 ml ulei
200 g faina
3 linguri cacao
Sirop
150 g zahar
400 ml apa
1 lingura ness
Glazura
100 g zahar
130 ml cafea espresso - am pregatit-o cu ajutorul aparatului Espressor manual Prima Latte-Breville
130 g ciocolata neagra Callebaut
30 g unt cu 82% grasime
Crema
250 g mascarpone
200 ml smantana pentru frisca cu 36% grasime
50 g zahar pudra
1 lingura ness + 1 lingura apa