Prajitura de post cu foi, gem si crema de gris caramel

Timp de preparare o ora si 30 minute

Dificultate Medie

Sursa reteta Gustos.ro

Instructiuni de preparare Prajitura de post cu foi, gem si crema de gris caramel

FOILE (3 foi): Se amestecă foarte bine sucul de roșii, uleiul, zahărul și zahărul vanilat până când zahărul se topește. Se adaugă mierea, amoniacul stins cu puțină zeamă de lămâie, coaja rasă de lămâie, apoi se pune treptat făina (cernută înainte) cât cuprinde, pentru a rezulta un aluat tare care să poată fi frământat și modelat. Se împarte aluatul în trei părți egale și se întind trei foi care se coc pe fundul tăvii. Se tapetează tava cu făină sau hârtie de copt, se așează foaia de aluat care se înțeapă cu furculița și se bagă la cuptorul preîncălzit la 180 grd.C pentru cca 10 minute (depinde de cuptor), până când foaie se rumenește ușor pe margini. După ce toate foile s-au copt se lasă să se răcească. În timp ce foile se răcesc, ne ocupăm de umpluturi. CREMA DE GRIȘ CARAMEL: Într-o crăticioară se pune o cană de zahăr și se lasă la foc mic până ce zahărul se caramelizează (se topește) și capătă o culoare ușor maronie. Peste zahărul caramel se toarnă 600 ml apă fierbinte și se lasă siropul să fiarbă la foc mic, până se topește complet caramelul. (Pentru a se evita orice incident/ accident, mare atenție, să nu puneți cumva apă rece! Caramelul în contact cu apa rece își mărește volumul și poate stropi și curge necontrolat. Când caramelul s-a topit, în siropul obținut se adaugă treptat și în ploaie grișul, amestecând viguros și continuu pentru a nu face cocoloașe, apoi se lasă la foc mic să fiarbă amestecând în continuare, până când grișul este fiert și se îngroașă. Când crema de griș caramel este gata, se dă la o parte de pe foc, se adaugă margarina și se amestecă până ce aceasta se integrează în cremă. Se pune fierbinte între foi. UMPLUTURA DE GEM: Într-un vas se amestecă gemul (eu am folosit magiun de prune) cu nuca măcinată. De precizat, că gemul folosit trebuie să aibă o consistență mai densă (mai gros). GLAZURA: Într-un vas se amestecă 7 linguri de zahăr, 2 linguri cacao și 3 linguri de apă, care se pun la fiert la foc mic, până când glazura începe să fiarbă. După ce a fiert 2-3 clocote se dă la o parte de pe foc și se adaugă margarina. Se toarnă fierbinte peste prăjitură. ASAMBLARE: Ordinea este aleatorie și după dorința fiecăruia. Se așează prima foaie în tava de asamblat, se întinde în strat consistent umplutura de gem care se nivelează și se așează foaia a doua care se presează puțin. Peste foaia a doua se toarnă crema de griș caramel, caldă, se întinde uniform și se pune apoi ultima foaie care se presează deasemene puțin. După ce prăjitura este asamblată se face glazura de cacao care se toarnă fierbinte peste cea de a treia foaie. Prăjitura asamblată se dă la rece și se ține acolo aproximativ 1-2 zile, timp în care foile se înmoaie și se înfrăgezesc. Înainte de a se servi, se taie prăjitura și se decorează după preferință: nucă măcinată, cocos, etc. (Eu am pus câteva fructe goji). Succes și ...Poftă bună! Notă: Dacă vă hotărâți să pregătiți această prăjitură, trebuie să o faceți cu 1-2 zile înainte de consum, pentru a lăsa suficient timp foilor să se înmoaie și să devină extrem de pufoase. Mai multe detalii gasiti pe:https://vickysrecipes.wordpress.com/

Ingrediente Prajitura de post cu foi, gem si crema de gris caramel

Pentru FOI ( 3 bucăți):

1 cană suc de roșii

1 cană zahăr

10 linguri ulei

3 linguri miere

1 linguriță amoniac stin

1 - 2 plicuri zahăr vanilat

coaja rasă de la 1/2 lamâie

făină cât cuprinde (cca 600 gr făină)

Pentru CREMĂ:

1 borcan de gem (după preferință) - cca. 350 gr.

1 cană nucă

1 cană zahăr

600 ml apă fiartă

100 gr. griș

margarină cât două nuci (cca 80-100 gr)

Pentru GLAZURA:

7 linguri zahăr

2 linguri cacao

3 linguri apă

1 cub mic de margarină (cca 40 -50 gr)

Categorii