Prajitura de post cu gris si arome orientale

Timp de preparare 30 minute

Dificultate Redusa

Sursa reteta Gustos.ro

Instructiuni de preparare Prajitura de post cu gris si arome orientale

Într-un vas se amestecă bine apa minerală, zahărul și zahărul vanilat, cu mixerul sau telul, până când se topește zahărul. Peste siropul rece de zahăr se adaugă grișul, se amestecă iar când acesta este incorporat se adaugă făina (cernută în prealabil) împreună cu praful de copt și se omogenizează amestecul. Se toarnă uleiul peste aluatul rezultat și se amestecă bine până rezultă o compoziție omogenă, destul de subțire. La sfârșit se adaugă coaja rasă de portocală, esența de portocală, nucile și fisticul tăiate mai mare. Pentru a simți mai bine aroma fisticului și a nucilor eu am preferat să nu le prăjesc înainte, dar voi faceți cum vă place. Am oprit câte o lingură de nucă și fistic pentru a le presăra pe deasupra ulterior. După se se amestecă și ultimele ingrediente, aluatul se dă de o parte și se lasă cca 10-15 minute să se odihnească. Între timp se tapetează tava de copt (eu am folosit o tavă de 20x30cm), respectiv se unge cu puțin ulei și se presară făină și se dă drumul la cuptor pentru a se încinge potrivindu-se temperatura la 175 grd.C. Se toarnă compoziția în tavă, se presară fisticul/ nuca oprite, se bagă tava în cuptorul încins și se coace prăjitura pentru cca 30-40 minute (depinde de cuptor) sau până când prăjitura este coaptă (se face ”testul cu scobitoarea”) și începe să se desprindă de pe margini. Cât timp prăjitura este în cuptor se pregătește siropul punându-se apa și zahărul la fiert la foc potrivit, într-un ibric/ vas. Când zahărul s-a topit se adaugă zeama de lămâie și de portocală și se mai fierbe până când siropul începe să se lege puțin. Când siropul este gata se adaugă zahărul vanilat, se amestecă, se oprește focul și se lasă la răcit. În siropul aproape rece se adaugă apoi coaja rasă de portocală. După ce prăjitura s-a copt, se scoate din cuptor și se lasă să se răcească în tavă. Când s-a răcit, se înțeapă din loc în loc (cu o scobitoare) și se toarnă siropul rece, încet, direct din ibric, sau ajutându-vă de o lingură, astfel încât întreaga suprafață să fie însiropată uniform. Prăjitura însiropată se dă la rece (în frigider) cca 1 oră, după care se taie porționându-se după preferință. Înainte de servire prăjitura se poate decora presărându-se deasupra nuci/ fistic măcinate, nucă de cocos, sau ce preferați voi. Eu am ales să le decorez combinat, folosindu-mă de toate și am pus deasupra vișine din dulceață, portocală confiată, sau miezuri de dovleac. Voi alegeți doar ce vă place! Poftă bună! Mai multe detalii și fotografii găsiți pe: https://vickysrecipes.wordpress.com/

Ingrediente Prajitura de post cu gris si arome orientale

200 gr griș

100 gr făină

200 gr zahăr

100 ml ulei

250 ml apă minerală

75-100 gr miezuri de nucă mărunțită (cca 4 linguri)

75-100 gr fistic mărunțit (cca 4 linguri)

1 plic praf de copt

2 plicuri zahăr vanilat

1 linguriță esență de portocale

coaja rasă de la 1/2 portocală

Pentru sirop:

100 ml apă

150 gr. zahăr

1 plic zahăr vanilat

coaja de la ½ portocală

zeama de la 1 portocală

zeama de la 1 lămâie

Pentru decor (opțional și după preferință):

nucă/fistic măcinate sau mărunțite cu cuțitul/ nucă de coco

coajă portocală confiată

vișine din dulceață

Categorii