Pulpă de porc cu legume, în "boluri de pâine”, la cuptor
Reteta culinara Pulpă de porc cu legume, în "boluri de pâine”, la cuptor din categoria Porc. Specific Romania. Cum sa faci Pulpă de porc cu legume, în "boluri de pâine”, la cuptor
Timp de preparare 90 minute
Sursa reteta Bucataras.ro
Instructiuni de preparare Pulpă de porc cu legume, în "boluri de pâine”, la cuptor
Friptura de porc în pâine, la cuptor, se poate face în foarte multe feluri. M-am gândit la ceva mai special cu care ați putea să vă impresionați chiar și musafirii. Vom confecționa niște “vase de aluat” cu căpăcele, în care vom pune compoziția din carne și legume. Acest preparat poate fi servit atât ca aperitiv cât și ca fel principal. Este foarte gustos și conține puțină pâine iar umplutura este suculentă și foarte consistentă.
Pentru umplutură 500 g pulpă de porc (sau ceafă, spată, piept...) 2-3 cepe 5-6 cartofi 2-3 căței de usturoi 1 roșie (pastă sau suc de roșii...) 1-2 rădăcină de morcovi (opțional) 1 rădăcină pătrunjel (opțional) 3-4 linguri de ulei de floarea soarelui (pentru înăbușit carnea și sotat legumele) sare, după gust piper măcinat, după gust boia de ardei dulce/iute, după gust Pentru aluat 500 g făină 25 g drojdie proaspătă 1 linguriță zahăr 1 praf de sare 1-2 linguri de ulei apă caldăNe ocupăm mai întâi de carne deoarece vrem s-o lăsăm la fezandat, până ce vom pregăti legumele și aluatul.
Spălăm carnea cu apă rece, o uscăm cu prosoape de bucătărie, după care o tăiem cubulețe, nu prea mari. Condimentăm cu sare, piper și boia, după gust. Dăm carnea la rece, la frigider.
Observație: Puteți pune și alte condimente, care vă plac: oregano, chimen, coriandru, rozmarin... Eu am mai pus mixt de condimente Hot&Spicy.
Prepararea aluatului: Facem un aluat elastic, potrivit de moale și nelipicios din: făină, zahăr, sare, drojdie, ulei și apă caldă. Lăsăm la dospit 30 minute, la căldură.
Între timp spălăm legumele și le curățăm. Ceapa o tăiem ceva mai mare, rădăcinoasele (eu am pus doar morcov) rondele iar roșia cubulețe, nu prea mari.
Turnăm uleiul într-o cratiță și-l încingem. Punem carnea și o rumenim puțin, pe toate fețele după care dăm focul la mic, punem capacul și lăsăm la înăbușit, vreo 10 minute. Scoatem carnea într-o cratiță. Procedăm la fel și cu cartofii.
Sotăm apoi celelalte legume. Punem mai întâi ceapa, până se înmoaie, după care morcovii și la urmă roșia. Lăsăm să scadă apa lăsată de roșie, dar nu mult, ca să avem sos la compoziție, după care oprim focul.Când s-au răcit, amestecăm legumele cu carnea și cartofii, pentru umplutură.
Observație: Puteți să renunțați la inăbușirea cărnii și călirea legumelor și să le puneți crude în umplutură. Eu am recurs la acest lucru deoarece presiunea și calitatea gazului, lasă de dorit în ultima vreme și nu voiam să rămână crude sau să fiu nevoit să le las prea mult, la cuptor și să se usuce.
Tapetăm o tavă pentru cuptor, cu hârtie de copt.
Dacă aluatul a crescut, îl mai frământăm puțin, și îl împărțim în 6 biluțe egale. Fiecare biluță o întindem cu sucitoarea, în foi rotunde, nu prea subțiri, pe o planșetă. Aceste foi le punem în niște boluri, ceva mai adânci și le umplem cu 3-4 linguri din amestecul preparat mai înainte. Unim marginile aluatului ca să sigilăm biluțele. Le întoarcem invers și le punem în tavă, pe hârtia de copt. Procedăm la fel cu toate biluțele. Facem un șnuruleț din aluat și o biluță mai mică și le punem pe bilele din tavă, ca să conturăm forma unui capac (vezi foto din REȚETA ÎN IMAGINI). Punem tava în cuptorul preîncălzit și lăsăm cam o oră.
Într-o căniță, mixăm un gălbenuș de ou. După ce biluțele din cuptor au crescut și au început să se rumenească, le ungem cu ou și le mai lăsăm în cuptor, până ce se rumenesc frumos. Când sunt gata, le scoatem din cuptor și decupăm capacul pe conturul șnurulețului, cu un cuțit. Biluțele au „coaja și capacul” crocante, iar compoziția este suculentă și gustoasă.
Servim preparatul cu o salată de crudități sau cu murăturile preferate.
Poftă bună!
Ingrediente Pulpă de porc cu legume, în "boluri de pâine”, la cuptor
Pentru umplutură
500 g pulpă de porc (sau ceafă, spată, piept...)
2-3 cepe
5-6 cartofi
2-3 căței de usturoi
1 roșie (pastă sau suc de roșii...)
1-2 rădăcină de morcovi (opțional)
1 rădăcină pătrunjel (opțional)
3-4 linguri de ulei de floarea soarelui (pentru înăbușit carnea și sotat legumele)
sare, după gust
piper măcinat, după gust
boia de ardei dulce/iute, după gust
Pentru aluat
500 g făină
25 g drojdie proaspătă
1 linguriță zahăr
1 praf de sare
1-2 linguri de ulei
apă caldă