Pulpa de porc inabusita – reteta simpla, la tigaie

Reteta culinara Pulpa de porc inabusita – simpla, la tigaie din categoria Porc. Specific Romania. Cum sa faci Pulpa de porc inabusita – reteta simpla, la tigaie

Timp de preparare 90 minute

Sursa reteta Bucataras.ro

Instructiuni de preparare Pulpa de porc inabusita – reteta simpla, la tigaie

 

Mama mea făcea des friptură de porc înăbușită, într-o cratiță cu capac, asezonată cu usturoi, sare, piper și boia de ardei dulce. La gătit folosea ulei de floarea soarelui dar punea și o lingură de untură de porc, un obicei în Ardeal. Credeți-mă, carnea iese fragedă, de se topește în gură, iar sosul este demențial! Puteți folosi și ceafă, cotlet, spată, costiță sau piept de porc. Carnea de porc cu usturoi, înăbușită la tigaie, se prepară foarte ușor. Mare atenție însă, după ce prăjim carnea în untură sau ulei (eu pun atât untură, dacă am, cât și ulei!), o vom „stinge” cu cantități mici de apă și o vom găti la foc mic, acoperită cu capac. Astfel carnea va rămâne rumenă dar în același timp va fi și fragedă! La rețetă se poate pune și ceapă și puțină pastă sau suc de roșii. Usturoiul se pune, de preferință, la sfârșit, pentru un plus de savoare.  

1 kg pulpă de porc (am avut un medalion de 1,250 kg) 3-4 linguri ulei de floarea soarelui 1-2 linguri untură de porc (opțional) sare, după gust piper măcinat, după gust boia de ardei dulce/iute, după gust 4-5 căței de usturoi 1 lunguriță chimen/chimion mixt condimente Hot&Spicy(opțional) pătrunjel verde tocat, pentru ornat și gust

Medalionul din pulpă de porc (o rotiță) avea grosimea de ~3 cm. Aș fi preferat să fie ceva mai subțire dar așa era la carmangerie. Am pus carnea la fezandat în marinată, la frigider, până a doua zi. Vasul folosit nu trebuie să fie din metal!

Scoatem carnea din frigider, cu cel puțin o jumătate de oră, înainte de a o pregăti! Dacă punem carnea rece în tigaia încinsă, șocul termic va face ca aceasta să fie tare, lucru pe care nu-l dorim. Eu am folosit o tigaie teflonată, cu capac.

Punem uleiul și/sau untura la încins, în tigaie. În acest moment punem chimenul și-l lăsăm să sfârâie puțin în tigaie, ca să elibereze aroma specifică. Chimenul este un bun condiment dar și un bun digestiv, fiind deseori asociat cu carnea ceva mai grasă.

Acuma punem pulpa de porc și lăsăm să se rumenească cam 4-5 minute, la foc iute, ca să se închidă porii. Întoarcem carnea și lăsăm tot așa, vreo 4-5 minute ca să se rumenească. Reducem flacăra la minim și „stingem” cu o jumătate de cană de apă caldă. Condimentăm cu sare și piper. Punem capacul și lăsăm să fiarbă domol ca să se înăbușească carnea. Când auzim că sfârâie, semn că apa s-a evaporat, mai adăugăm o jumătate de cană, de apă caldă. Repetăm figura asta de vreo 4-5 ori, iar când carnea devine fragedă (verificăm înțepând cu o furculiță!), putem adăuga boia de ardei și încă o jumătate de cană cu apă. În acest moment putem pune și puțină pastă/suc de roșii, care împreună cu sucul lăsat de carne, va forma un delicios sos. Lăsăm să fiarbă până când sosul este la consistența dorită. Când este gata, adăugăm usturoiul pisat și oprim focul. Ornăm cu pătrunjel verde, tocat.

Servim friptura cu piure de cartofi sau cartofi natur și cu o salată de crudități, de varză sau cu murăturile preferate.

Poftă bună!

 

Ingrediente Pulpa de porc inabusita – reteta simpla, la tigaie

1 kg pulpă de porc (am avut un medalion de 1,250 kg)

3-4 linguri ulei de floarea soarelui

1-2 linguri untură de porc (opțional)

sare, după gust

piper măcinat, după gust

boia de ardei dulce/iute, după gust

4-5 căței de usturoi

1 lunguriță chimen/chimion

mixt condimente Hot&Spicy(opțional)

pătrunjel verde tocat, pentru ornat și gust

Categorii