Rasol afumat cu varza si cimbru, la cuptor

Reteta culinara Rasol afumat cu varza si cimbru, la cuptor din categoria Porc. Specific Romania. Cum sa faci Rasol afumat cu varza si cimbru, la cuptor

Timp de preparare 90 minute

Sursa reteta Bucataras.ro

Instructiuni de preparare Rasol afumat cu varza si cimbru, la cuptor

 

Varza călită cu rasol sau cu ciolan afumat este o mâncare românescă foarte gustoasă și apreciată de multă lume. Fac des acest fel de mâncare atât cu varză murată cât și cu varză dulce dar neapărat cu rasol sau cu ciolan afumat, de porc! Deoarece atât mama cât și bunica foloseau la gătit condimente pe care le aveau la îndemână, m-am obișnuit cu acestea și le folosesc, de regulă, deoarece îmi aduc aminte de gustul copilăriei. Voi puteți să vă folosiți imaginația și să asezonați/condimentați varza cu ce vă place!

 

INGREDIENTE
1 rasol de porc, afumat (~1,2 kg) 1 varză murată, mai mare 1-2 cepe 4-5 căței de usturoi 1-2 bucăți rădăcină de morcov 1-2 bucăți rădăcină de pătrunjel 1-2 roșii (opțional) 200-250 ml suc de roșii 5-6 linguri de ulei de floarea soarelui, pentru sotat legumele sare, după gust piper măcinat, după gust boia de ardei, după gust (opțional) 1 crenguță de combru uscat sau verde

Pasul 1. Având în vedere faptul că rasolul cu os fierbe mai greu, îi ia poate o oră sau chiar mai mult, vom începe cu acesta. Spălăm bine rasolul/ciolanul și-l punem la fiert, într-o oală, în apă cât să-l cuprindă. Îl fierbem până ce se desprinde carnea de pe os. Dacă e cazul mai completăm cu apă, de preferință fierbinte. Când este gata, oprim focul, scoatem ciolanul din apă, îl lăsăm să se răcorească după care îl porționăm. Nu aruncăm apa în care a fiert deoarece o parte o vom folosi!

Observație: Dacă găsim rasol/ciolan dezosat, lucrurile se simplifică. Trebuie doar să-l porționăm și putem să trecem direct la Pasul 2.

Pasul 2. Pregătirea legumele. Clătim varza cu apă rece (dacă este prea acră, o lăsăm ca să se desăreze, cca 10-15 minute!), o scurgem/stoarcem de apă și o tăiem foarte mărunt sau fideluțe, cum ne place. Curățăm ceapa, usturoiul și legumele și le spălăm bine. Ceapa o tocăm mărunt, usturoiul îl pisăm, pentru un plus de savoare iar roșiile le tăiem cubulețe nu prea mari. Rădăcinoasele le dăm prin răzătoarea mare sau mică, după preferință.

Pasul 3. Sotarea legumelor. Turnăm uleiul într-o tigaie, îl incingem bine și sotăm legumele. Călim mai întâi ceapa, 2-3 minute, până ce devine ca sticla, după care adăugăm rădăcinoasele și roșiile și le călim cam 4-5 minute. Adăugăm apoi varza tăiată mărunt și le călim împreună (fără să adăugăm apă!), cam 5-10 minute, amestecând periodic ca să nu se prindă de fundul tigăii. Punem apoi sucul de roșii, usturoiul și crenguța de cimbru și mai lăsăm câteva minute, după care oprim focul și condimentăm, după gust.

Atenție: Amestecăm din când în când și doar la nevoie punem puțină apă sau din cea în care a fiert rasolul ca să nu se prindă de fundul tigăii!

Pasul 4. Varza călită împreună cu legumele, o transferăm într-un vas potrivit pentru cuptor. Eu am folosit un vas termorezistent, cu capac. Pe patul astfel format așezăm bucățile de rasol porționat. Completăm cu puțină apă (am folosit din cea în care a fiert rasolul), cât să-l cuprindă, punem capacul și dăm la cuptorul bine încins (pe o treaptă superioară la cele cu gaz) până ce mai scade zeama. Îndepărtăm capacul și mai lăsăm până ce se rumenește puțin după care oprim focul. Nu este nevoie să stea prea mult deoarece toate ingredientele sunt deja gătite și este nevoie doar ca să se omogenizeze gusturile și să se rumenească puțin.

Poftă bună!

Ingrediente Rasol afumat cu varza si cimbru, la cuptor

1 rasol de porc, afumat (~1,2 kg)

1 varză murată, mai mare

1-2 cepe

4-5 căței de usturoi

1-2 bucăți rădăcină de morcov

1-2 bucăți rădăcină de pătrunjel

1-2 roșii (opțional)

200-250 ml suc de roșii

5-6 linguri de ulei de floarea soarelui, pentru sotat legumele

sare, după gust

piper măcinat, după gust

boia de ardei, după gust (opțional)

1 crenguță de combru uscat sau verde

Categorii