Reteta de terina de pui

Reteta culinara din categoria Pui. Specific Franta. Cum sa faci Reteta de terina de pui

Timp de preparare 120 minute

Sursa reteta Bucataras.ro

Instructiuni de preparare Reteta de terina de pui

 

La început am vrut să fac o salată boeuf în formă de terină, cu ouă la mijloc, așa cum am văzut la Sidy pe blog, dar mai apoi am căutat o rețetă de terină franțuzească, de curiozitate, să văd şi eu ce este aceea. Şi am găsit, una de pui, pe care am făcut-o aşa: 

2 bucăți mari de piept de pui, de cca 500 g în total, 2 cepe, 3 ouă crude, 4 ouă fierte tari (opțional) verdeață tocată, sare, piper, cimbru, 100 g de şuncă afumată (sau kaizer) tăiată cubuleţe, 2 felii de franzelă albă muiată în lapte, ulei

Pieptul de pui l-am tocat de două ori prin sita măruntă a mașinii, dar înainte de asta am păstrat cca 50 g de carne pe care doar am tăiat-o cubulețe. Carnea trebuie să fie ca o pastă şi cine are un blender puternic, poate da carnea la blender după prima rundă de tocat. După aceea am procedat ca de obicei la orice tocătură, adică am adăugat pâine muiată în lapte (cine dorește, la mine în familie așa facem, nu din zgârcenie, ci pentru că pâinea muiată dă o textură mai moale și mai plăcută tocăturilor), ceapa tăiată fin şi sotată în ulei, 2 ouă mari, întregi, sare, piper, cimbru, apoi verdeața tocată, bucățica de șunculiță tăiată cubulețe şi cele 50 g de piept de pui tăiate cubulețe. Am pus șunculiță de porc pentru că m-am gândit că pieptul de pui e cam sec şi un mic adaos de slăninuță nu-i strică nici la gust şi nici la finețe. 

 

După ce am amestecat bine totul cu mâinile, am adăugat câteva linguri de ulei şi am aşezat jumătate din amestec într-o tavă de cozonac cu hârtie de copt pe ea, am aranjat ouăle fierte tari şi decojite, pe lungime, apoi am pus restul de tocătură deasupra ouălor nivelând frumos. Oul crud rămas l-am bătut bine cu o furculiță și am uns terina pe deasupra, apoi am dat tava la cuptor, pusă într-o altă tavă, întinsă, unde am turnat două pahare de apă. Acesta este un specific al terinei, se coace oarecum la bain marie. Focul l-am lăsat la mai mult mic decât potrivit şi am lăsat să se coacă o oră şi jumătate.

 

Când este gata, terina rămâne cumva umedă. Puteți s-o lăsăți în tavă să se răcească, sau puteți să o scoateți cu atenție, cu tot cu hârtia de copt, și să o puneți pe un fund din lemn la răcit la temperatura camerei. Dacă doriţi, când este rece o puteţi îmbrăca în maioneză, sau o puteţi decora cum doriţi dv. 

 

Nouă ne-a plăcut mai mult decât clasicul drob cu carne de pui, terina este mai fină şi mai gustoasă.

 

Vă recomand s-o încercaţi şi să constataţi dv. înşivă dacă este aşa cum am spus sau nu.

 

În poze vedeți o terină de pui în care am adăugat niște cubulețe de morcov și pătrunjel rădăcină fierte și câteva cubulețe de ardei roșu pentru puțină culoare. 

Ingrediente Reteta de terina de pui

2 bucăți mari de piept de pui, de cca 500 g în total,

2 cepe,

3 ouă crude,

4 ouă fierte tari (opțional)

verdeață tocată,

sare, piper, cimbru,

100 g de şuncă afumată (sau kaizer) tăiată cubuleţe,

2 felii de franzelă albă muiată în lapte,

ulei

Categorii