Sarmale cu varza acra

Reteta culinara din categoria Porc. Specific Romania. Cum sa faci Sarmale cu varza acra

Timp de preparare 90 minute

Sursa reteta Bucataras.ro

Instructiuni de preparare Sarmale cu varza acra

 

   De data aceasta am dorit si poftit la sarmale ca la bunica. Bunica mea prepara sarmalele condimentate si frumos coapte la cuptor in vas de lut.  

 

INGREDIENTE
1 varza acra 1 kg carne porc 1 buc carne afumata cu os 300 gr orez cu bob mare 2 cepe rosii 100 gr slaninuta afumata 100 ml ulei 2 crengute cimbru verde 2 tije marar uscat 4 fire marar verde 1 lingurita boia dulce de ardei 1 lingurita cu varf piper negru macinat sare smantana pentru servit hrean razuit in otet ardei iute Varza acra se desareaza in apa rece daca este cazul. La mine nu a fost pentru ca eu nu folosesc sare in exces la murare. Se scoate frunzele de pe capatana. Fiecare frunza se curata de nervura mai groasa de la mijloc si apoi se taie in doua. Ceapa taiat marunt se soteaza impreuna cu slaninuta taiat cubulete in ulei. Adaugati orezul si lasati pana devine sticlos. Trageti vasul de pe foc. Se pune piper, boia si putina sare. Adaugati carnea si amestecati. Gustati amestecul si daca mai este nevoie puneti sare si piper. Pregatiti vasul de lut prin tinerea in apa timp de 30 minute ca sa se hidrateze. Acest pas este necesar ca vasul sa nu se crape la coacere. Impachetati carnea in foi de varza, formand sarmalute de marimea preferata. Noua ne plac de marime mijlocie, nici prea marunte ca sa pierd vremea la impachetare dar nici uriase ca sa nu aiba gust bun. Varza ramasa de la impacehtat se toaca marunt si se pune jumatate pe fundul vasului si jumatate pe deasupra sarmalelor, dupa ce sunt asezate in vas. Puneti pe fundul vasului putina varza tocata, tijele de ierburi aromnatice si in mijloc carnea afumata. Dispunet circular sarmalele pe langa carne. La sfarsit distribuiti restul de varza tocata si mararul verde taiat marunt . Turnati apa cat sa fie la nivelul superior al sarmnalelor . Puneti capacul si dati la cuptor timp de o ora . Dupa o ora se scoate capacul si se lasa inca 15 minute ca sa se gratineze. Serviti sarmalutele cu smantana, hrean si ardei iute.

Pofta buna!!!

Ingrediente Sarmale cu varza acra

1 varza acra

1 kg carne porc

1 buc carne afumata cu os

300 gr orez cu bob mare

2 cepe rosii

100 gr slaninuta afumata

100 ml ulei

2 crengute cimbru verde

2 tije marar uscat

4 fire marar verde

1 lingurita boia dulce de ardei

1 lingurita cu varf piper negru macinat

sare

smantana pentru servit

hrean razuit in otet

ardei iute

Categorii