Sarmale cu varza verde si carne de vitel, la vas roman

Reteta culinara din categoria Vita. Specific Romania. Cum sa faci Sarmale cu varza verde si carne de vitel, la vas roman

Timp de preparare 90 minute

Sursa reteta Bucataras.ro

Instructiuni de preparare Sarmale cu varza verde si carne de vitel, la vas roman

 

 Cum apare prima varza verde, bineinteles ca poftim si noi sarmalute. Vorbesc de varza verde crescuta pe camp, nu de cea dichisita si crescuta rapid prin orisce sere. Fiind sezon cald, se potriveste o carne mai putin grasa. Carnea de vitel se ,,pupa'' perfect cu varza cruda.

 

INGREDIENTE
700 gr carne vitel crescut la tara ,liber 250 gr fleica vitel 250 gr orez cu bob mare,tip camolino 150 gr slanina afumata-de casa 150 ml ulei 100 ml otet 2 verze verzi, proaspete 2 foi dafin 4 cepe verzi 1 lingurita boia 1 lingurita cimbru verde maruntit 1 lingurita pasta ardei iute macinat -productie proprie 1/2 lingurita boia rosie dulce 1 crenguta cimbru verde 1 crenguta marar verde 1l bulion de rosii , gros , de casa sare Varza se curata de cotor bine si se opareste in apa fierbinte cu otet, foi de dafin si sare. Rolul otetului in apa de oparire este ca va ajuta frunzele de varza sa fie usor elastice si nu se vor rupe la manipularea/impachetarea sarmalelor . Scoateti frunzele pe rand si pe masura ce vedeti ca-si schimba culoare si se inmoaie la fiert. Alegeti pentru sarmale varza cu foi subtiri care nu este foarte indesata si nu are nervuri groase. Tocati carnea de vitel.Tocati si ceapa pregatita. Sotati ceapa urmata de orez si slaninuta taiata marunt, in jumatate cantitatea de ulei ulei. Cand orezul incepe sa devina sticlos se adauga sare, boia, piper, pasta de ardei, cimbru maruntit si cam 100 ml de bulion gros de casa. Frunzele dupa ce s-au racit se curata de nervuri si eventual se taie in doua daca sunt prea mari . Se impacheteaza sarmalele dupa preferinata . Acestea mie imi plac de marime mijlocie . Nioci prea mari -nici prea mici . Pe fundul vasului se pune varza tocat ramasa ne-folosita de la impachet.Acum puneti si tijelede marar si cimbru cat si foile de dafin folosite la oparirea frunzelor de varza .. Dispuneti circular-oval sarmalutele in vasul roman. In mijloc eu am pus inima de la varza umpluta printre frunze cu putin material cu carne folosit la sarmale [ niumic nu se pierde, totul se transforma ]. Tot acum am pus si bucata de fleica de vitel ramasa de la tocat . Se toarna deasupra bulionul de rosii si se stropeste cu restul de ulei . Fiind folosita o carne slafa este nevoie de mai mult ulei. Se da vasul roman acoperit la cuptor timp de doua ore la 180 grade Celsius cu ventilatie . In ultimele 15 minute se ridica capacul si se mareste temperatura pentru a se rumeni frumos sarmalele. Asta sa iasa frumos coapte cum erau cele ale buniciii !!! Serviti sarmalele dupa pofta cu smantana sau iaurt gras alaturi de ceapa verde si ardei iute !!!

Ingrediente Sarmale cu varza verde si carne de vitel, la vas roman

700 gr carne vitel crescut la tara ,liber

250 gr fleica vitel

250 gr orez cu bob mare,tip camolino

150 gr slanina afumata-de casa

150 ml ulei

100 ml otet

2 verze verzi, proaspete

2 foi dafin

4 cepe verzi

1 lingurita boia

1 lingurita cimbru verde maruntit

1 lingurita pasta ardei iute macinat -productie proprie

1/2 lingurita boia rosie dulce

1 crenguta cimbru verde

1 crenguta marar verde

1l bulion de rosii , gros , de casa

sare

Categorii