Somn la cuptor cu sos de galbiori

Reteta culinara Somn la cuptor cu sos de galbiori din categoria Peste. Cum sa faci Somn la cuptor cu sos de galbiori

Timp de preparare 120 minute

Sursa reteta Bucataras.ro

Instructiuni de preparare Somn la cuptor cu sos de galbiori

 

Imi place foarte mult pestele, chiar daca nu mananc asa des.Pentru ca aveam un somn intreg m-am gandit sa il bag la cuptor intreg(mai putin capul pe care l-am folosit la un bors) Si cum imi faceau cu ochiul niste galbiori de ceva timp am turnat rapid si un sos delicios. Evident, nu putea lipsi mamaliga.

 

INGREDIENTE
1 bucata somn fara cap(3-4 kg) sare piper negru macinat usturoi 100 ml vin zeama de lamaie patrunjel verde 2 linguri ulei mamaliga pentru servit 400 gr galbiori proaspeti 40 gr unt 1 lingurita amidon 200 ml lapte dulce 200 gr smantana marar verde Spalam bine pestele, il scurgem si il presaram cu sare si piper, inclusiv in interior. Crestam pestele din loc in loc. Maruntim usturoiul si il asezam in crestaturile facute si in interior. Punem pestele intr-o tava Turnam vinul, zeama de lamaie si uleiul. Acoperim cu folie de aluminiu si dam pestele la frigider pentru 1/2 de ora, apoi il dam la cuptor la foc iute pentru 40 de minute, dupa care ridicam folia si il lasam sa se rumeneasca. Stropim pestele din cand in cand cu zeama din tava. Scoatem pestele cand este gata pe un platou si presaram patrunjel verde Pentru sosul de galbiori alegem ciupercile si le spalam bine, dupa care le scurgem intr-o sita. Intr-o cratita punem untul si cand incepe sa se topeasca adaugam ciupercile maruntite. Acoperim cu un capac si lasam sa fiarba pana zeama a scazut aproape complet. Diluam amidonul in lapte si turnam peste ciuperci. Aaugam sare si piper si fierbem pana sosul se leaga bine. Adaugam smantana si mai dam cateva clocote. Adaugam mararul si oprim focul. Servim pestele cu manmaliga si sos de galbiori.

Ingrediente Somn la cuptor cu sos de galbiori

1 bucata somn fara cap(3-4 kg)

sare

piper negru macinat

usturoi

100 ml vin

zeama de lamaie

patrunjel verde

2 linguri ulei

mamaliga pentru servit

400 gr galbiori proaspeti

40 gr unt

1 lingurita amidon

200 ml lapte dulce

200 gr smantana

marar verde

Categorii