Somon la cuptor cu legume sote si sos din vin alb
Reteta culinara din categoria Somon. Cum sa faci Somon la cuptor cu legume sote si sos din vin alb
Timp de preparare 60 minute
Sursa reteta Bucataras.ro
Instructiuni de preparare Somon la cuptor cu legume sote si sos din vin alb
Acest preparat a fost facut in seara de revelion si din acest motiv nu am reusit sa fac fotografii asa mai wow. Musafirii nu puteau astepta :)) A iesit tare gustos! ;) "Bunatati pentru Craciun"!
INGREDIENTE
Pentru inceput incalzim cuptorul la 200°C. Intr-o tava mare de aragaz unsa cu ulei de masline asezam cartofii curatati de coaja si taiati acordeon, condimentam cu sare dupa gust si-i dam la cuptorul preincalzit pentru 15 minute. In acest timp punem varza de Bruxelle la fiert in apa cu sare si 1 lingurita de zahar pentru 15 minute, apoi o dam deoparte. Acum pregatim somonul: Il curatam de solzi si spini, il condimentam cu sare, piper dupa gust si il asezam in tava incinsa, langa cartofi, presaram putin tarhon uscat si asezam frunzele de salvie deasupra. Dam din nou la cuptor pentru inca 15 minute. Intr-o tigaie wok, punem cateva linguri de ulei de masline si sotam legumele( ceapa, ardeiul si ciupercile), condimentam imediat cu sare si piper , iar daca este nevoie puteti pune si putina apa. Cand sunt gata le dam deoparte. In aceeasi tigaie sotam si varza de Bruxelle, dam deoparte. Acum facem repede si sosul: In tigaia in care am sotat legumele punem cateva picaturi de ulei de masline si adaugam vinul alb, zeama de lamaie si tarhonul. Lasam sa fiarba pana scade la jumatate . Dizolvam amidonul in cateva linguri din sosul din tigaie si il turnam peste vinul alb, iar la final, turnam si smantana lichida, apoi condimentam cu sare si piper. Mai lasam 1 minut si stingem focul. Legumele sotate le asezam langa somon si mai lasam 1 minut la cuptor! Servim cu sos si un pahar de vin alb!
Ingrediente Somon la cuptor cu legume sote si sos din vin alb
1 file de somon circa 800 g
sare
piper
tarhon proaspat (sau uscat)
3-4 frunze de salvie proaspata (sau uscata)
ulei de masline
Pentru legume:
1 ceapa mica rosie taiata julienne
400 g varza de Bruxelle
1 ardei rosu, taiat betigase
150 g ciuperci, taiate felii
cartofi de marime medie, taiati acordeon (cate un cartofi pentru fiecare persoana, in cazul meu 5 cartofi)
pentru condimentat: sare si piper
Pentru sosul din vin alb:
120 ml vin alb
2,3 linguri pline zeama de lamaie
240 ml smantana pentru gatit lichida
1 lingurita de maizena (amidon de porumb)
1 ingurita de tarhon proaspat (sau uscat)
sare
piper
ulei de masline