Somon la cuptor cu legume sote si sos din vin alb

Timp de preparare o ora

Dificultate Redusa

Sursa reteta Gustos.ro

Instructiuni de preparare Somon la cuptor cu legume sote si sos din vin alb

Pentru inceput incalzim cuptorul la 200°C. Intr-o tava mare de aragaz unsa cu ulei de masline asezam cartofii curatati de coaja si taiati acordeon, condimentam cu sare dupa gust si-i dam la cuptorul preincalzit pentru 15 minute. In acest timp punem varza de Bruxelle la fiert in apa cu sare si 1 lingurita de zahar pentru 15 minute, apoi o dam deoparte. Acum pregatim somonul: Il curatam de solzi si spini, il condimentam cu sare, piper dupa gust si il asezam in tava incinsa, langa cartofi, presaram putin tarhon uscat si asezam frunzele de salvie deasupra. Dam din nou la cuptor pentru inca 15 minute. Intr-o tigaie wok, punem cateva linguri de ulei de masline si sotam legumele( ceapa, ardeiul si ciupercile), condimentam imediat cu sare si piper , iar daca este nevoie puteti pune si putina apa. Cand sunt gata le dam deoparte. In aceeasi tigaie sotam si varza de Bruxelle, dam deoparte. Acum facem repede si sosul: In tigaia in care am sotat legumele punem cateva picaturi de ulei de masline si adaugam vinul alb, zeama de lamaie si tarhonul. Lasam sa fiarba pana scade la jumatate . Dizolvam amidonul in cateva linguri din sosul din tigaie si il turnam peste vinul alb, iar la final, turnam si smantana lichida, apoi condimentam cu sare si piper. Mai lasam 1 minut si stingem focul. Legumele sotate le asezam langa somon si mai lasam 1 minut la cuptor! Servim cu sos si un pahar de vin alb!

Ingrediente Somon la cuptor cu legume sote si sos din vin alb

1 file de somon circa 800 g

sare

piper

tarhon proaspat (sau uscat)

3-4 frunze de salvie proaspata (sau uscata)

ulei de masline

Pentru legume:

1 ceapa mica rosie taiata julienne

400 g varza de Bruxelle

1 ardei rosu

taiat betigase

150 g ciuperci

taiate felii

cartofi de marime medie

taiati acordeon (cate un cartofi pentru fiecare persoana

in cazul meu 5 cartofi)

pentru condimentat: sare si piper

Pentru sosul din vin alb:

120ml vin alb

2,3 linguri pline zeama de lamaie

240 ml smantana pentru gatit lichida

1 lingurita de maizena (amidon de porumb)

1 ingurita de tarhon proaspat (sau uscat)

sare

piper

ulei de masline

Categorii