Sosuri frantuzesti-Sauce Espagnole

Reteta culinara din categoria Clasice. Specific Franta. Cum sa faci Sosuri frantuzesti-Sauce Espagnole

Timp de preparare 90 minute

Sursa reteta Bucataras.ro

Instructiuni de preparare Sosuri frantuzesti-Sauce Espagnole

 

Espagnole, sau "sos maro" este un sos de baza pentru Demi-glace, un sos servit traditional alaturi de carne rosie. De asemenea, se foloseste des la Chilli con carne, Daube provencale, Coq au vin. Original se foloseste fond de vitel, insa pentru sosurile mai moderne Stock-ul de vita e perfect OK.  

225 grame de unt un morcov mijlociu, taiat bucati mai mari o ceapa mica, taiata mai mare 100 grame de telina, cubulete 50 grame de faina un litru de fond de vita/vitel, fierbinte 50 de grame de bulion de rosii, de trei ori concentrat doi catei de usturoi piper proaspat macinat un Bouquet garni (3 fire de oregano, 2 fire de cimbru, o foaie de dafin)

Untul se topeste la temperatura mica si apoi se caleste morcovul, ceapa si telina.

Turnam faina "in ploaie" si amestecam pana se incorporeaza toata. Fierbem amestecul 1-2 minute, pana obtinem un roux. 

Adaugam apoi, amestecand continuu, bulionul si fondul de vita fierbinte. Adaugam usturoiul tocat marunt, piper dupa gust, si bouquet garni-ul.

Lasam sa fiarba la foc mic 45-60 de minute, dupa care indepartam bouquet garni-ul. ce ramane de paseaza printr-o sita (eu sunt mai nerabdator, asa ca folosesc un aparat de pasat legume...)

In functie de preferinte, mai adaugam putina apa si facem sosul mai subtire, sau il lasam mai"vartos". Eu prefer a doua varianta. 

Ingrediente Sosuri frantuzesti-Sauce Espagnole

225 grame de unt

un morcov mijlociu, taiat bucati mai mari

o ceapa mica, taiata mai mare

100 grame de telina, cubulete

50 grame de faina

un litru de fond de vita/vitel, fierbinte

50 de grame de bulion de rosii, de trei ori concentrat

doi catei de usturoi

piper proaspat macinat

un Bouquet garni (3 fire de oregano, 2 fire de cimbru, o foaie de dafin)

Categorii