Szekelygulyas- gulas secuiesc
Reteta culinara din categoria Porc. Specific Ungaria. Cum sa faci Szekelygulyas- gulas secuiesc
Timp de preparare 60 minute
Sursa reteta Bucataras.ro
Instructiuni de preparare Szekelygulyas- gulas secuiesc
Székelygulyás, in romaneste gulas secuiesc, nu are nimic de-a face nici cu un gulas si nici cu secuii, ci cu o intamplare din Budapesta anului 1846 cu poetul si revolutionarul maghiar Petőfi Sándor si prietenul sau Székely József. Cei doi au intrat intr-un mic restaurant din capitala Ungariei. Era deja tarziu, mancarea se cam terminase, iar chelnerul le-a spus mai are doar ceva rest de tocanita de porc si dintr-o fiertura de varza acra. Infometat fiind, Székely i-a spus sa le amestece si sa le-o aduca. De atunci acestia comandau numai gulasul lui Székely, motiv pentru care a si fost introdus in meniu sub numele de székelygulyás, iar reteta a devenit, cu trecerea timpului, cunoscuta in Ungaria si tarile limitrofe. Gulasul secuiesc se prepara atat cu varza acra cat si cu dulce. Eu am poftit pe cea dulce !!!
INGREDIENTE
Pofta mare .!!!!
Ingrediente Szekelygulyas- gulas secuiesc
500 gr carne proaspata de porc
500 gr carrne de porc afumata
1 varza mica -1kg
4 cepe mici
2 catei usturoi
2 linguri untura proaspata de porc
1 frunza dafin
1 lingurita cu varf de boia dulce de ardei
1 tulpina cimbru uscat
1 lingura rasa seminte de chimen
1 pahar de suc de rosii -optional
piper
sare