Szekelygulyas- gulas secuiesc

Reteta culinara din categoria Porc. Specific Ungaria. Cum sa faci Szekelygulyas- gulas secuiesc

Timp de preparare 60 minute

Sursa reteta Bucataras.ro

Instructiuni de preparare Szekelygulyas- gulas secuiesc

 

Székelygulyás, in romaneste gulas secuiesc, nu are nimic de-a face nici cu un gulas si nici cu secuii, ci cu o intamplare din Budapesta anului 1846 cu  poetul si revolutionarul maghiar Petőfi Sándor si prietenul sau Székely József. Cei doi au intrat intr-un mic restaurant din capitala Ungariei. Era deja tarziu, mancarea se cam terminase, iar chelnerul le-a spus mai are doar ceva rest de tocanita de porc si dintr-o fiertura de varza acra. Infometat fiind, Székely i-a spus sa le amestece si sa le-o aduca.    De atunci  acestia comandau numai gulasul lui Székely, motiv pentru care a si fost introdus  in meniu sub numele de székelygulyás, iar reteta a devenit, cu trecerea timpului, cunoscuta in Ungaria si tarile limitrofe. Gulasul secuiesc se prepara atat cu varza acra cat si cu dulce. Eu am poftit pe cea dulce !!!

 

INGREDIENTE
500 gr carne proaspata de porc 500 gr carrne de porc afumata 1 varza mica -1kg 4 cepe mici 2 catei usturoi 2 linguri untura proaspata de porc 1 frunza dafin 1 lingurita cu varf de boia dulce de ardei 1 tulpina cimbru uscat 1 lingura rasa seminte de chimen 1 pahar de suc de rosii -optional piper sare Cepele se curata se toaca si se calesc impreuna cu usturoiul feliat usor in untura . Carne de porc se taie cuburi se pune si ea la calit cu ceapa . Semintele de chimen le-am zdrobit in mojar pentru un plus de gust . Varza se taie fasii subtiri -fideluta . Adugati boiaua si chimenul zdrobit si amestecati . Se pune varza , carnea afumata , tulpina de cimbru , foiade dafin si apa cat sa acopere varza si carnea . Sarati si fierbeti la foc molcom si inabusit pana cand carnea incepe sa se patrunda . Piparati si gustati . Daca mai este nevoie sarati . Daca folositi varza dulce puteti acri cu putin bulion de rosii . Eu nu am folosit . Am dorit fara . Serviti gulasul secuiesc cat este cald alaturi de putina smantana . Se ma paoate pune ca garnitura mamalguta . Noi am avut paine proaspata de casa.

Pofta mare .!!!!

Ingrediente Szekelygulyas- gulas secuiesc

500 gr carne proaspata de porc

500 gr carrne de porc afumata

1 varza mica -1kg

4 cepe mici

2 catei usturoi

2 linguri untura proaspata de porc

1 frunza dafin

1 lingurita cu varf de boia dulce de ardei

1 tulpina cimbru uscat

1 lingura rasa seminte de chimen

1 pahar de suc de rosii -optional

piper

sare

Categorii