Tafelspitz vienez

Reteta culinara din categoria Vita. Specific Austria. Cum sa faci Tafelspitz vienez

Timp de preparare 120 minute

Sursa reteta Bucataras.ro

Instructiuni de preparare Tafelspitz vienez

 

 Tafelspitz vienez am mancat si la mama lui acasa. Mi-a placut foarte mult. Se prepara din bucati de rasol de vita cu legume si se serveste carnea calda insotita de legumele din supa. Traditional, Tafelspitzul este servit cu un sos de hrean cu mere sau sos de hrean cu smantana si marar .Zeama in care a fiert carnea si legumele este folosit ca baza la o supa in care se fierb taitei traditionali spatzle . Tafelspitzu, desi simplu de preparat , l a ajuns atat de vestit pentru ca era mancarea preferata a imparatului Frantz Josef.  Sincer noi servim foarte des carne de vita cu legume fierte in supa . De data aceasta am vrut sa respect reteta de tafelspitz traditional vienez .

 

INGREDIENTE
1 Kg rasol de vita -3 bucati 3 morcovi mari 3 catei usturoi 9 cartofi mici 1 ceapa 1 patrunjel radacina 1 felie telina 1 foaie dafin 1 lingurita piper boabe 2 boabe seminte ienupar patrunjel verde sare Bucatile de rasol se pun in apa rece timp de 2 ore . Din cand in cand se schimba apa . Legumele se curata si se spala . Puneti carnea de vita impreuna cu morcovi , usturoi , telina , patrunjel radacina , foaie de dafin , boabe de piper si cartofi la fiert . Ceapa se taie in doua si se rumenste pe taietura , usor , intr-o tigaie fara ulei . Aceasta imbunatateste gustul si da o culoare frumoasa supei . Nu uitati sa sarati . Fierbeti in 3l apa . Pentru fierbere eu am folosit batrana mea oala cu aburi . Daca nu aveti oala cu fierbere sub presiune , fierbeti sub capac , la foc mic , pana carnea este bine patrunsa . Avantajele fierberii sub presiune sunt ca se pastreaza mai bine legumele [nu se sfarma ] si zeama este clara. Dupa 90 de minute de fiert la foc domol , am scos capacul [ respectand regulile ] si am scurs aproape toata zeama [in care ulterior am facut galuste de gris ]. Acum am adugat boabele de ienupar si le-am last sa infuzeze inca 20 minute la focul dat la minimum posibil . In reteta originala ienuperul se pune la inceput . Stiam ca nu va influenta [ in sensul ca-mi va place ]gustul carnii si al legumelor dar nu stiam cum va fi zeama . Din acest motiv am salvat zeama si am folosit ienupar mai tarziu . Bucatile de carne se servesc insotite de legumele fierte din supa . Dati prospetime tafelspitzului cu patrunjel verde tocat . Noi am pus alaturi un sos simplu de hrean razuit, acrit cu otet de mere si amestecat cu miere, piper si smantana . Pofta buna !!!!

Ingrediente Tafelspitz vienez

1 Kg rasol de vita -3 bucati

3 morcovi mari

3 catei usturoi

9 cartofi mici

1 ceapa

1 patrunjel radacina

1 felie telina

1 foaie dafin

1 lingurita piper boabe

2 boabe seminte ienupar

patrunjel verde

sare

Categorii