Tocana taraneasca

Reteta culinara din categoria Pui. Cum sa faci Tocana taraneasca

Timp de preparare 120 minute

Sursa reteta Bucataras.ro

Instructiuni de preparare Tocana taraneasca

 

Cand sa scriu reteta m-a lovit asa o intrebare : Oare ce scrie in Dex la tocana....uite ce am gasit...  "Mancare cu sos facuta din bucatele de carne prajite cu ceapa ( adaos de cartofi); mancare facuta din anumite legume prajite cu ceapa. Din magh.tokany " Deci am nimerit dex-ul la fix....In fine, cum aveam camara plina cu de toate, vorba aia ''furnica'' nu a cantat asta vara, a trebaluit, m-am apucat sa-mi fac pofta de tocana. Ca sa nu mai zic ca la final am ''aruncat'' niste patrunjel proaspat cules din gradina, patrunjel de februarie, vorba aia nici iarna nu mai este ce a fost....  

 

INGREDIENTE
1/2 kg aripioare 300 g ceapa alba taiata marunt 450 g ardei rosu taiat julien ( am pus la congelator ) 500 g cartofi taiati cubulete mici 400 g amestec de rosii cu ardei gras ( pus la borcane asta toamna) sare piper cca 100 ml ulei cca 250 ml apa

Mai intai am pus aripioarele la prajit, cat sa se rumeneasca putin, ele se mai gatesc si in cuptor. Mi-am pregatit ceapa, am curatat-o , splat-o si taiat-o marunt. Ardeiul l-am lasat sa se dezghete un pic, avand in vedere ca l-am scos din congelator. Cartofii i-am curatat, spalat si taiat cubulete mici. Am scos aripioarele din cratita dupa ce s-au rumenit pe ambele parti, am adaugat ceapa in cratita unde am rumenit aripioarele, am presarat un pic de sare si am lasat la calit cca 10 min. Apoi am adaugat si ardeiul, am lasat to cca 10 min sa se caleasca, dupa care am adaugat cartofii, amestecul de rosii sia rdei , aripioarele si o cana cu apa, am presarat un pic de sare ( se mai pune sare la final daca este cazul) si am bagat cratita la cuptor la foc mic cca 1 ora, chiar mai mult daca focul este foarte mic. Imi place sa gatesc la foc mic, incet, fara graba. La final se mai adauga sare dupa gust si patrunjel tocat. Tocana asta merge la fix cu niste muraturi asortate, mamaliga sau niste paine neagra.

Ingrediente Tocana taraneasca

1/2 kg aripioare

300 g ceapa alba taiata marunt

450 g ardei rosu taiat julien ( am pus la congelator )

500 g cartofi taiati cubulete mici

400 g amestec de rosii cu ardei gras ( pus la borcane asta toamna)

sare

piper

cca 100 ml ulei

cca 250 ml apa

Categorii