Tocanita de cartofi, cu costita afumata si legume, la tigaie
Reteta culinara Tocanita de cartofi, cu costita afumata si legume, la tigaie din categoria Porc. Specific Romania. Cum sa faci Tocanita de cartofi, cu costita afumata si legume, la tigaie
Timp de preparare 60 minute
Sursa reteta Bucataras.ro
Instructiuni de preparare Tocanita de cartofi, cu costita afumata si legume, la tigaie
Este o mâncărică gustoasă, din puține ingrediente și care se face foarte repede și ușor.
6-8 cartofi, mai mari 250-300 g costiță de porc, afumată (sau șunculiță tărănească, afumată) 1-2 bucăți ceapă uscată 5-6 căței de usturoi 1-2 roșii proaspete (sau pulpă de roșie, conservată) 1-2 bucăți rădăcină de morcov 1 rădăcină de pătrunjel 3-4 linguri de ulei pentru sotat legumele 2-3 linguri suc de roșii (sau pastă de roșii, bulion), opțional 1 legătură pătrunjel verde, tocat (sau mărar, dacă vă place!) sare, după gust piper măcinat, după gust boia de ardei dulce/iute, după gust 1 crenguță de cimbru uscat sau verde (opțional)Pasul 1. Curățăm și spălăm bine legumele. Ceapa și usturoiul le tocăm mărunt, morcovii și pătrunjelul îi tăiem rondele sau cubulețe, la fel și roșiile. Cartofii îi tăiem bucăți de mărimea dorită iar costița o tăiem felii nu prea groase, cam de 1 cm.
Observatie: Morcovii și pătrunjelul putem să-i dăm și prin răzătoarea mare, dacă dorim!
Pasul 2. Încingem uleiul, într-o tigaie, rumenim puțin costița, pe ambele părți și o scoatem pe o farfurie. Apoi sotăm legumele, mai întâi călim ceapa până ce se înmoaie și devine ca sticla, cam 3-4 minute, apoi punem rădăcinoasele și le călim împreună, nu mai mult de 2-3 minute. Adăugăm roșiile și le călim împreună, doar vreo 4-5 minute.
Pasul 3. Punem apoi cartofii, sucul de roșii, crenguța de cimbru și 1-2 căni cu apă, ca să le cuprindă și lăsăm să fiarbă, cam 20-30 minute (verificăm înțepând cartofii cu o furculiță)! Când sosul este de consistența dorită, oprim focul, adăugăm costița și condimentăm cu sare, piper și boia de ardei, după gust. Pentru un plus de savoare, acuma adăugăm și usturoiul tocat/pisat și verdeața de pătrunjel, tocată mărunt! Punem capacul și lăsăm să se asezoneze gusturile.
Servim mâncărica de cartofi cu costiță afumată, ornată cu verdeață și alături de o salată sau de murăturile preferate!
Poftă bună!
Ingrediente Tocanita de cartofi, cu costita afumata si legume, la tigaie
6-8 cartofi, mai mari
250-300 g costiță de porc, afumată (sau șunculiță tărănească, afumată)
1-2 bucăți ceapă uscată
5-6 căței de usturoi
1-2 roșii proaspete (sau pulpă de roșie, conservată)
1-2 bucăți rădăcină de morcov
1 rădăcină de pătrunjel
3-4 linguri de ulei pentru sotat legumele
2-3 linguri suc de roșii (sau pastă de roșii, bulion), opțional
1 legătură pătrunjel verde, tocat (sau mărar, dacă vă place!)
sare, după gust
piper măcinat, după gust
boia de ardei dulce/iute, după gust
1 crenguță de cimbru uscat sau verde (opțional)