Tocanita de pui, cu ciuperci si usturoi, la tigaie
Reteta culinara Tocanita de pui, cu ciuperci si usturoi, la tigaie din categoria Pui. Specific Romania. Cum sa faci Tocanita de pui, cu ciuperci si usturoi, la tigaie
Timp de preparare 60 minute
Sursa reteta Bucataras.ro
Instructiuni de preparare Tocanita de pui, cu ciuperci si usturoi, la tigaie
Tocanita de pui, cu ciuperci si usturoi, in tigaie, este o reteta simpla, rapida si delicioasa. Se prepară în mai puțin de o oră și se poate servi atât la prânz, cât și la cină, cu mămăligă fierbinte sau doar cu pâine! Este un preparat usor pe care il poti pregati in varianta picant, daca iti place!
piept / pulpe de pui dezosat (aprox. 1 kg) 500 g ciuperci/ciuperci pleurotus Sarat la gust piper macinat dupa gust boia de ardei (optional) cimbru, dupa gust (optional) 5-6 linguri ulei de floarea soarelui / masline 4-5 căței de usturoi, piureați 1 ceapa mica (optional) patrunjel verde tocat 1/2 cană vin alb sec (opțional)Pasul 1. Curățați și spălați bine puiul și apoi scurgeți-l într-o strecurătoare. Dacă folosim piept de pui dezosat, îl tăiem cam gros ca un deget. Daca avem pulpe, le dezosam si le taiem bucatele, nu prea mari. Putem îndepărta pielea dacă nu ne place.
Puneti putin ulei intr-o tigaie incinsa la foc mare. Se adauga puiul si se rumeneste putin (pana devine alb) pe fiecare parte, cam 3-4 minute si apoi se scoate pe o farfurie.
Pasul 2. Pregătiți ciupercile, spălați-le și tăiați-le în 2/4 bucăți, dacă sunt prea mari. Putem scoate pielea de pe căciulă, dacă nu ne place gustul specific pe care îl dă.
Adăugați restul de ulei în tigaie, puneți ciupercile și presărați puțină sare pentru a ajuta la îndepărtarea apei din ciuperci. Se pune capacul si se lasa ciupercile sa fiarba aproximativ 2-3 minute la foc mic. Se scoate capacul, se dau focul si se rumenesc ciupercile pentru aproximativ 4-5 minute.
Pasul 3. Pune puiul, peste ciuperci, ceapa tocata marunt, rosiile taiate cubulete si o crenguta de cimbru uscat. Daca este nevoie se adauga putina apa, supa de legume/carne sau vin alb. Acoperim cratita cu capac si fierbem la foc mic pana cand ciupercile si carnea se inmoaie bine. Cand a scazut zeama, il putem lasa sa se rumeneasca carnea si ciupercile.
Nota 1 : De obicei pun o ceapa in tocanita, pentru ca ii va da un gust mai dulce.
Nota 2 : Dacă vă place sosul, atunci nu lăsați sucul să scadă deloc!
Pasul 4. Opriți focul, adăugați usturoiul zdrobit, pătrunjelul verde tocat și asezonați cu sare, piper și boia, după gust. Se amestecă ușor, se pune capacul și se lasă aromele să se amestece aproximativ 10-15 minute. Servim tocanita cu mamaliga fierbinte!
Poftă bună!
Ingrediente Tocanita de pui, cu ciuperci si usturoi, la tigaie
piept/pulpe de pui dezosate (cca 1 kg)
500 g de ciuperci champignon/pleurotus
sare, după gust
piper măcinat, după gust
boia de ardei dulce/iute (opțional)
cimbru, după gust (opțional)
5-6 linguri de ulei de floarea soarelui/măsline
4-5 căței de usturoi, pisat
1 ceapă mică (opțional)
pătrunjel verde, tocat
1/2 cană de vin alb sec (opțional)