Tocanita de vita ( carbonade ) cu ulei aromat cu plante
Una din cele mai cunoscute retete belgiene este Carbonade (in zona franceza) sau Stoofvlees (in zona flamanda), pe care v-am postat-o cu ceva timp in urma si care mie imi place foarte mult. Reteta de astazi este oarecum asemanatoare ca mod de preparare insa nu si la gust si se numeste mai exact Carbonade de vara cu ulei aromat cu plante. Chiar de vara nu mi se pare mie aceasta reteta dar cum nici iarna inca nu a venit, ca desi am trecut de jumatatea lui octombrie pe aici ieri au fost aproape 20 de grad
Instructiuni de preparare Tocanita de vita ( carbonade ) cu ulei aromat cu plante
Incingeti 2 linguri de ulei si caliti ceapa si usturoiul pana cand ceapa devine transparenta. Adaugati bucatile de carne si caliti pana si-a schimbat complet culoarea si prinde putina culoare. Condimentati cu sare si piper.
Taiati lamaia in 4. Adaugati supa de vita, boiaua, cominul si bucatile de lamaie ( pe fundul oalei ) si amestecati bine. Lasati 45 de minute sa fiarba la foc mic acoperit cu capac.
Intre timp preparati uleiul cu plante. Puneti uleiul ( 50 ml ) intr-un castron si adaugati peste el patrunjelul, menta si coriandrul toate tocate foarte marunt. Amestecati si zdrobiti putin cu o lingura de lemn.
Taiati rosiile felii, ardeiul gras fasii si dovlecelul in cubulete. Curatati si spalati cartofii. Adaugati-le in oala, impreuna cu uleiul aromat si
Lasati inca 15-20 de minute la fiert sau pana cand cartofii sunt gata. Amestecati bine si adaugati jumatate de pahar de apa daca este nevoie. Serviti cu paine sau cu orez ( daca excludeti cartofii ).
Ingrediente Tocanita de vita ( carbonade ) cu ulei aromat cu plante
800 gr carne de vita ( piept )
3 rosii
2 ardei grasi verzi
1 lamaie
600 gr cartofi mici (Dupa parerea mea aceasta mancare este perfecta servita cu orez jazmine. Imi place sa las orezul sa se imbibe in sosul mancarii, e delicios. Dar daca veti servi cu orez nu mai puneti cartofi)
1 ceapa mare
1 dovlecel ( zucchini )
5 catei de usturoi
1/2 legatura patrunjel
coriandru
cateva fire de menta
50 ml+ 2 linguri ulei de masline
400 ml supa de vita -1 cub de vita dizolvat in 400 ml apa fiarta
1 lingurita boia de ardei dulce
1 lingurita chimion ( eu nu am avut )
sare
piper