Varză à la Cluj

Reteta culinara Varză à la Cluj din categoria Porc. Specific Romania. Cum sa faci Varză à la Cluj
Timp de preparare 120 minute
Sursa reteta Bucataras.ro
Instructiuni de preparare Varză à la Cluj
”Varza à la Cluj” pare să fie cea mai veche rețetă tipărită într-o carte de bucate a secolului al XVIII-lea. Ungurul Cserna András, istoric pasionat de gastronomie, a scris povestea bucătăriei ardelenești, în care a inclus și această extraordinară rețetă. A căutat în manuscrise vechi, în scrisori și chiar în cărți poștale din secolele trecute, istoria ”Verzei à la Cluj”. Cea mai veche mențiune despre acest preparat apare în cartea maghiară ”Cărticica meșteșugului bucătăriei” scrisă de Kis Miklós, și care datează din anul 1695. În acea carte apare și rețeta sarmalelor, ca fiind un preparat pur românesc. Se pare că etnologii și autorii cărților de bucate de altădată, considerau varza ca fiind cel mai bun aliment pentru un stomac sănătos, însă noi știm că varza este, de fapt, un aliment destul de greu digerabil. :) Acestea fiind spuse, să trecem la treabă:
Ingrediente Varză à la Cluj
Ingrediente:
o varză murată mare
o cană cu moare de varză
250 g orez cu bob rotund
400 g carne de porc tăiată cubulețe ( de obicei se gătește cu carne tocată, însă nouă ne place să simțim carnea ) :)
un fir de cârnaț de casă
3 cepe mari
250 ml smântână de casă
50 ml lapte
boia, sare și piper după gust