Vol-au-vent cu pui și ciuperci

Reteta culinara Vol-au-vent cu pui și ciuperci din categoria Pui. Specific Franta. Cum sa faci Vol-au-vent cu pui și ciuperci

Timp de preparare 60 minute

Sursa reteta Bucataras.ro

Instructiuni de preparare Vol-au-vent cu pui și ciuperci

 

O idee buna de reteta pentru sarbatori..... Vol-au-vent este creația maestrului chef francez Marie-Antoine Carême. Pe la 1800, într-o patiserie din Paris, rue de la Paix, a înlocuit aluatul de la placinta obișnuită cu cel de foietaj. Și i-a dat numele după capacul de la foietaj care pare luat de vânt. Cine este Marie-Antoine Carême? 1783: Nascut intr-o familie saraca, Marie-Antoine Careme este abandonat pe strazile Parisului la varsta de 10 ani. Acesta este momentul care ii va schimba destinul. Este luat in ingrijire de patronul unui restaurant, ocazie cu care invata bazele bucatariei. Astfel, la 16 ani devine ucenic la una dintre cele mai celebre cofetarii pariziene. Incurajat sa si studieze, acesta isi petrece zile intregi la Biblioteca Nationala, de unde, pasionat de arhitectura, se va inspira pentru creatiile sale de cofetarie - celebrele pieces-montees. “Un seul maitre: Talleyrand; une seule maitresse: la cuisine”/ "Un singur stapan: Talleyrrand, o singura amanta: bucataria"! Va cunoaste celebritatea odata cu acceptarea lui in casa diplomatului francez Talleyrand, unde va crea feluri de mancare care mai de care mai sofisticate timp de 12 ani. Astfel, Antonin, asa cum ii placea sa i se spuna, avea sa devina cel mai ravnit bucatar al Europei si, intr-un final, avea sa plece sa lucreze pentru case mult mai mari. Napoleon, George al IV- lea Printul Regent al Angliei, Tarul Alexandru I, Curtea Vieneza, Ambasada Britanica, Lordul Stewart, Baronul de Rothschild – cu totii au vrut sa se infrupte din preparatele pregatite de Careme la ospete si au platit bani grei ca sa-l aiba la curtea lor. A murit la varsta de 48 de ani, tanar, rapus de sacrificiul muncii permanente in bucatarie, dar vazandu-si implinit visul de a-si aduna intreaga experienta culinara intr-o carte: "L’Art de la cuisine francaise au XIX-eme siecle", carte prin care ne invita si astazi la ospetele regilor, imparatilor si nobililor pe care i-a servit. ( Sursa http://topchef.a1.ro/)

Ingrediente Vol-au-vent cu pui și ciuperci

3 aluaturi de foietaj (3 x 240 gr)

1 ou

2 piepturi de pui (sau curcan)

10 ciuperci proaspete

1 ceapa

20 cl smântână lichida

5 cl vin alb

sare, piper

2 linguri ulei de masline

boia de ardei dulce

Categorii