Zacusca fina, cu arome noi

Timp de preparare 3 ore

Dificultate Medie

Sursa reteta Gustos.ro

Instructiuni de preparare Zacusca fina, cu arome noi

Punem uleiul la incins intr-o cratita mare ( eu am de tuci), adaugam ceapa si sarea si o lasam cam 10’ sa se inmoaie, sa devina sticloasa si apoi adaugam ardeii, amestecam si mai lasam inca 10’, pe foc mic, dupa care adaugam vinetele si apoi bulionul. Pornim cuptorul de la aragaz si pana ce acesta se va incinge, lasam cratita pe flacara si amestecam din cand in cand. Pregatim cateva crengute de rozmarin si tarhon prospat; le spalam, le legam cu ata alba de bumbac si le punem in compozitie. Cand cuptorul este bine incins, introducem cratita, dam focul la mic si lasam sa fiarba, fara sa mai amestecam, inca 1h. Un indiciu ca zacusca este bine fiarta: uleiul va fi ridicat la suprafata. Intre timp spalam capacele si borcanele in care vom pune zacusca si le lasam la scurs. Ne pregatim o tava de aragaz in care punem putina apa( de un deget), asezam borcanele unul langa altul si cand zacusca este gata fiarta, punem cratita pe un fund de lemn, langa tava cu borcane, scoatem din compozitie ghemotocul cu plante aromatice si umplem borcanele. Inainte de a pune capacele, adaugam cate un varf de cutit de conservant in fiecare borcan, punem capacul si infiletam. Punem borcanele intre paturi sa stea la cald pana a doua zi, cand le etichetam si le asezam pe raft in camara.

Ingrediente Zacusca fina, cu arome noi

2kg vinete coapte

curatate si tocate

2kg ardei kapia copti

curatati si macinati

2kg ceapa curatata si macinata

5 ardei iuti curatati de seminte si macinati

1 l ulei

3 linguri sare mare

1 l bulion

conservant

Categorii