Rkatsiteli

Probabil cel mai popular struguri albi din Georgia și posibil unul dintre cei mai vechi struguri din lume, Rkatsitelieste un soi incredibil de versatil folosit în producția de țuică și vinuri seci, spumante, fortificate și de desert. Deși este cultivat în alte câteva țări europene, acest struguri străvechi rămâne unul dintre soiurile emblematice georgiene. Deși este cultivat în alte regiuni, este originar din Kakheti. Este rezistent la condiții meteorologice dure, păstrează o aciditate excelentă și obține un nivel ridicat de zaharuri. Vinurile uscate de Rkatsiteli sunt ușoare și răcoritoare. Ele tind să aibă un echilibru excelent de aciditate crocantă și dulceață, care este completat de arome complexe și subtil picante de flori, măr verde, gutui și piersici albe. Rkatsiteli este adesea vinificat pe coajă - sucul presat este fermentat cu coaja, adesea împreună cu tulpini și sâmburi. Aceste vinuri de contact cu pielea sunt de obicei făcute în qvevri(kvevri) —amfore tradiționale din argilă georgiană. Aceste vinuri ușor tannice vor avea o culoare portocalie sau chihlimbar distinctă, cu aromă și aromă complexă și intensă, care amintește adesea de coaja de portocală, miere, caramel, condimente și fructe cu sâmburi. Vinurile Rkatsiteli sunt destul de universale și se pot asorta bine cu diverse feluri de mâncare, inclusiv pește, porc și pasăre. De asemenea, ar putea funcționa bine cu preparatele din Orientul Mijlociu și din India. Contactul cu pielea, stilurile de chihlimbar se potrivesc bine cu preparate bogate mai complexe și soiuri de brânză înțepătoare.

Origine: Kakheti

Categorie: Soi de vin

Taguri

Retete Rkatsiteli