Avat cu unt si lamaie

Reteta culinara Avat cu unt si lamaie din categoria Peste. Specific Romania. Cum sa faci Avat cu unt si lamaie

Timp de preparare 60 minute

Sursa reteta Bucataras.ro

Instructiuni de preparare Avat cu unt si lamaie

 

 "Bunatati pentru Craciun" Ne place mult pestele , mai ales copt . Prietenii ce vin in vizita , abia asteapta sa savureze o bucatica de peste . De data aceasta am avut avat .Avatul este un peste rapitor de apa dulce ,ca si forma seamana cu crapul,doar putin mai zvelt , dar ca si carne aduce mai mult catre salau . Are denumiri populare diverse ca peste-lup, boulean , peste-tiganesc ,valcan sau peste-cu-sapte -nume.

 

INGREDIENTE
1.5 kg avat proaspat 100 gr unt 50 gr ulei masline 2-3 lamai 1 lingurita usturoi granulat 1 lingurita sare roz de Himalaya 1 lingurita boia dulce afumata 1/2 lingurita chilli 1/2 lingurita piper cu lamaie masline , ardei , salata verde pentru decor Avatul se curata , se spala si se portioneaza . Pestele se pune intr-o tava non-aderenta si se maseaza cu ulei de masline , zeama de la o lamiie ,condimentele date si se sareaza . Puteti pregati astfel pestele din timp si cand va sosesc musafirii se da tava la cuptor . Scoateti din timp untul din frigider casa fie moale ,pentru a putea sa lucrati cu usurinta cu el . Inainte de coacere se unge fiecare felie de avat cu putin unt . Acoperiti tava cu folie de aluminiu si se da tava la cuptor 30 minute la 205 grade . In ultimele 10 minute se scoate folia de pe tava ca pestele sa se rumeneasca . Pentru ca am folosit unt , este indicat ca pestele astfel preparat sa fie servit cald . Am servit avatul pe un platou , frumos decorat cu lamie , salata verde , masline si putin ardei rosu pentru culoare .

Ingrediente Avat cu unt si lamaie

1.5 kg avat proaspat

100 gr unt

50 gr ulei masline

2-3 lamai

1 lingurita usturoi granulat

1 lingurita sare roz de Himalaya

1 lingurita boia dulce afumata

1/2 lingurita chilli

1/2 lingurita piper cu lamaie

masline , ardei , salata verde pentru decor

Categorii