Ceai cu "maramieh"-Ceai cu Salvia officinalis
Instructiuni de preparare Ceai cu "maramieh"-Ceai cu Salvia officinalis
Ingrediente Ceai cu "maramieh"-Ceai cu Salvia officinalis
Ceaiul cu “ maramieh “ sau salvie este foarte popular in lumea araba pentru aroma sa deosebita.
Salvia officinalis este o planta care creste sub forma de tufisuri cu tulpini lemnoase
frunze catifelate si flori de culoare violet.Face parte din familia Lamiaceae si este specifica regiunii Marii Mediteraneene.
Este cunoscuta din cele mai vechi timpuri pentru proprietatile sale alimentare,terapeutice si decorative.
Numele ii vine din limba latina “salvere”( a salva)
referindu-se la proprietatile sale terapeutice.
Legenda spune ca atunci cand Fecioara Maria a fugit de Herod ,a fost ascunsa cu pruncul Isus de catre tufisurile de salvie.Dupa ce oamenii lui Herod au trecut pe langa ea fara sa o vada
Fecioara Maria i-a spus salviei:”de acum vei fi floarea favorita a umanitatii pentru eternitate: o vei vindeca de boli si o vei salva de la moarte asa cum m-ai salvat pe Mine”.
Inca din antichitate s-a folosit pentru “izgonirea” diavolului
tratamentul muscaturilor de sarpe,pentru cresterea fertilitatii feminine,ca diuretic,anesthetic local,hemostatic si tonic.
Medicina moderna a dovedit ca poate fi recomandata pentru diferite conditii ca de exemplu:transpiratii excessive,hiperlipidemii
cazuri minore sau medii de Alzheimer de asemenea are proprietati antibiotice,antifungice,astringente,antispastice,estrogenice,hipoglicemice.
Pentru aceaste afectiuni se recomanda 2 cani de ceai de salvie zilnic.
Gustul este caracteristic foarte aromat si putin iute.
In Europa se foloseste uleiul obtinut prin distilare.
In Regatul Unit se foloseste pentru a aroma carnurile grase
carnatii,in compozitia unor branzeturi(“Sage Derby”) sau in prepararea diferitelor sosuri.
In Statele Unite este o componenta a umpluturii curcanului la Sarbatoarea Recunostintei.
Avem nevoie de:
-ceai
-cateva frunze de salvie uscata
-zahar dupa gust