Ceai srilankez cu zahar de cocotier( coconut sugar)

Timp de preparare 10 minute

Dificultate Redusa

Sursa reteta Gustos.ro

Instructiuni de preparare Ceai srilankez cu zahar de cocotier( coconut sugar)

Se pune apa fierbite in ibric sau direct in cana, se adauga ceaiul (varsat sau pachetele) si se lasa sa se infuzeze 5 minute. Se dizolva cubul de zahar de cocos in gura si se bea ceaiul fierbinte.

Ingrediente Ceai srilankez cu zahar de cocotier( coconut sugar)

Sri Lanka este o tara minunata care te impresioneaza prin diversitatea florei luxuriante.

Plante exotice,paduri tropicale,orezarii,orhidee de vis,plantatii de fructe tropicale

si nu in ultimul rand plantatiile cu faimosul ceai de Ceylon iti incanta ochii si sufletul.

Pe drumul de la Kandy la Nuwara Eliya incet,incet plantatiile de bananieri devin tot mai rare si soseaua serpuieste printre dealuri si apoi munti acoperiti complet de plantatii de ceai de o nuanta de verde ireala.

Am oprit la plantatia si fabrica de ceai Glenloch

unde am fost familiarizati cu procesarea si gradarea ceaiului.

Culesul frunzelor de ceai se face manual din cauza reliefului accidentat care nu permite folosirea utilajelor o munca extenuanta si platita in functie de cantitatea de frunze culeasa.

Apoi am fost serviti cu ceai proaspat pe o terasa cu vedere la plantatia de ceai .

Aer de munte curat completat perfect cu o cana de ceai pur de Ceylon !

De asemenea ,de la magazinul plantatiei se poate cumpara ceai de productie proprie: negru,verde

alb si cu diferite arome:lamaie,ghimbir,cardamom,scortisoara,rom…

La Grand Hotel in Nuwara Eliya am fost intampinati cu ceai amar si zahar de cocos.

Se topeste in gura cubul de zahar de cocos si apoi se bea ceaiul

avand senzatia ca este indulcit.

Zaharul de cocos se obtine din sucul colectat de la inflorescentele cocotierului si este folosit de mii de ani in Sudul si Sud-estul Asiei

in tarile in care cocotierul creste in abundenta.

Fermierii fac o crestatura in inflorescenta cocotierului

inclina putin cocotierul ,legand doi arbori unul de celalalt cu ajutorul unor cabluri si sucul care incepe sa curga este colectat in containere special de bambus.

Sucul astfel obtinut se pune la fiert la foc mic in wok-uri gigante pana se evaporeaza lichidul si se obtine un sirop

care apoi

se mai concentreaza pana se obtin cristale sau blocuri de zahar.

Zaharul de cocos este aproape la fel de dulce ca zaharul brun

dar are o aroma fina de caramel.

Intrucat zaharul de cocos nu este rafinat

culoarea,dulceata si aroma variaza.

Zaharul de cocos are un indice glicemic redus si este mai sanatos decat zaharul alb.

De asemenea este bogat in potasiu,magneziu,zinc ,vitamine B1,B2,B3 ,B6 continutul in fier este de 36 de ori mai mare decat cel al zaharului brun.

Se poate folosi ca inlocuitor de zahar la pacientii cu diabet zaharat.

Pe drumul de la Nuwara Eliya la Bentota am cumparat zahar de cocos invelit in mod traditional in frunze uscate de cocotier.

In Sri Lanka

in mod traditional

ceaiul este o infuzie de frunze si se bea foarte dulce si de obicei se adauga lapte.

Avem nevoie de:

-ceai srilankez

-apa fierbinte

-zahar de coco

-lapte(optional)

Categorii