Instructiuni de preparare
Ceapa coapta, usturoi copt – bază pentru sosuri
Sosurile pentru fripturi, paste, zacusca ori tocane de legume (sau carne) se pot transforma intr-o experienta culinara cu ajutorul unei baze pentru sosuri/tocanuri, pe care o poti face acasa, relativ usor si ieftin. Alege cepe foarte mici sau taie cepele mai mari in sferturi. Curata ceapa si lasa usturoiul in hainele sale. Taie doar partea de jos, de unde incepe radacina. Pune usturoiul la copt intr-o tava sau pe gratar si asteapta 20-25 de minute sa se inmoaie. Pune apoi ceapa intr-o cratita impreuna cu trei linguri de ulei Unisol si o jumatate de lingurita de sare grunjoasa si las-o pe foc mic (la cuptor ori pe gratar, daca ai unul pe care-l poti acoperi), pană se moaie bine de tot si incepe sa se rumeneasca. Amesteca usturoiul cu ceapa si pune amestecul intr-un borcan steril (usturoiul se va zdrobi putin si va deveni pasta, dar nu e o problema). Sigileaza cu o lingură-două de ulei, strange capacul bine si da-i un „dunst” (o pasteurizare lenta, ce presupune invelirea borcanului in doua prosoape ce au fost scufundate in apa fierbinte). Pastreaza borcanele intr-un loc uscat si intunecos.