Chifle cu faina de hrisca

Timp de preparare 3 ore si 30 minute

Dificultate Medie

Sursa reteta Gustos.ro

Instructiuni de preparare Chifle cu faina de hrisca

De ceva timp studiez retete cu continut redus de gluten. Sanatos si interesant! Mai sanatos, este evident, dar de ce interesant? Pentru ca retetele in care se folosesc ingredientele de mai sus functioneaza dupa alte reguli decat cele pe care le stiam pana acum. Sper sa nu vi se para prea complicat de realizat! Chiar nu este deloc greu! Cel mai greu este sa adunati toate ingredientele. Apoi, o reteta banala cu aluat framantat la masina de facut paine. Nu glumesc, chiar functioneaza! Reteta este potrivita pentru 10 chifle. Pentru framantat si dospit am folosit masina de facut paine. Se pun in cuva masinii amidonul de tapioca si 2 lingurite tarate de psyllium. Se toarna peste ele apa putin incalzita. Amestecul acesta trebuie sa stea cel putin 10 minute inainte de a adauga alte ingrediente. Bobitele de tapioca si taratele de psyllium se vor imbiba cu apa. Intre timp cernem si amestecam bine intr-un bol cele trei tipuri de faina: de hrisca, de orez si faina neagra. In alt bol cantarim semintele de floarea soarelui, dovleac, in si chia. Pregatim tava pentru copt. O tapetam cu hartie de copt pe care o ungem cu putin ulei cu ajutorul unei pensule de patiserie. Daca s-au scurs deja cele 10 minute incepem sa adaugam si restul de ingrediente in cuva masinii respectand aceasta ordine: praful de sare, uleiul de masline, oul, semintele si faina. In faina se face o gropita in care se pune drojdia uscata (ea nu trebuie sa vina in contact cu sarea). Se programeaza masina doar pentru framantare si dospire. La masina mea Orion este programul 6. Dureaza 1 ora si 50 de minute. Eu mai las painea 10-20 de minute in aparat. Intre timp se da drumul la cuptor pentru preincalzire. Se scoate cuva din aparat si se rastoarna aluatul pe blatul de lucru tapetat in prealabil cu faina neagra. Aluatul este deja crescut si nu mai trebuie framantat. Se imparte aluatul in 2 jumatati si apoi fiecare jumatate in 5 parti aproximativ egale. Pe un gratar intermediar al cuptorului se aseaza un vas cu apa. Astfel painea se va coace mai bine, atat la interior cat si la exterior. Se aseaza chiflele in tava si se ung cu ulei sau cu albus de ou batut spuma. Se presara semintele pentru ornat. Apoi se acopera tava cu o folie alimentara si cu un prosop, se opreste cuptorul si se introduce tava asa infasurata in cuptor. Se lasa la dospit 20-30 min dupa care se indeparteaza prosopul si folia, se da din nou drumul la cuptor si se coace la foc mediu timp de appx 30 minute. Dupa ce s-au copt, chiflele se scot din cuptor si se aseaza la racit pe un gratar. Indata ce s-au racit se pun in pungi de plastic. Pastrati pentru consum doar atatea chifle cate sunt necesare pentru o zi. Restul este bine sa le puneti la congelator. Avand alta consistenta decat painea obisnuita, chiflele se vor pastra foarte bine congelate. Trebuie doar sa le decongelati cu cateva ore inainte de a le consuma. Genul acesta de chifle se pot manca si in anumite faze ale unei diete. Aluatul este foarte hranitor, bogat in fibre si proteine. Daca sunteti la dieta, puteti sa faceti aceasta reteta, sa congelati chiflele si apoi sa decongelati cate o chifla pe zi.

Ingrediente Chifle cu faina de hrisca

100 grame faina de hrisca

100 grame faina de orez

225 grame faina neagra (1250)

75 grame amidon de tapioca

2 lingurite tarate de psyllium

1 lingurita pudra de roscove

50 grame seminte de dovleac

floarea soarelui si in

5 grame seminte de chia

1 1/2 lingurite sare

1 lingura otet de mere

1 lingurita miere

1 ou

5 grame drojdie uscata

400 ml apa putin incalzita

seminte de susan pentru ornat

Categorii